Az iráni rendszer elleni tüntetéseknek már számos halálos áldozata van

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hivatalosan is bejelentették, hogy szerdán hárman vesztették életüket a zavargásokban; egyikük rendfenntartó volt. Az ötödik napja tartó tüntetéseket az váltotta ki, hogy egy nő meghalt a rendőrségi fogvatartás közben. Polgári jogi szervezetek egy keddi halálesetről is szóltak, így a rendbontásoknak összesen már hét halálos áldozata van.

Múlt héten a 22 éves Mahsa Aminit „lenge öltözete” miatt vette őrizetbe az erkölcsrendészet; halála és szombati temetése után elemi erővel tört felszínre az elégedetlenség, amely sokhelyütt a tüntetők és a biztonsági erők véres összecsapásába torkollott. Legutoljára a múlt évi vízhiány váltott ki hasonló erejű tiltakozást.

Amini más nőkkel együtt az erkölcsrendészeten volt őrizetben, majd – rejtélyes körülmények között – kómába esett, és meghalt. Az érvényben lévő szabályok szerint a nők csak bő szabású ruhában mutatkozhatnak. A lány egészséges volt, állítja apja, aki a rendőrséget vádolja. Azok tagadják, hogy bántották volna. Tiltakozó asszonyok levetették vagy elégették fátylaikat, és nyilvánosan levágták hajukat.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője szerdán beszédet tartott az Irán és Irak között 1980-88-ban zajlott háborúról szóló megemlékezésen. A halálesetről nem szólt; nevében egy magas rangú tisztviselő fejezte ki sajnálatát a családnak.

Más városokból is érkeztek hírek atrocitásokról. A déli Sirázban egy segédrendőr meghalt, négy rendőr megsebesült. A városban 15 személyt vettek őrizetbe.

Kermansahban a városi ügyész két halálos esetről számolt be, és kijelentette, hogy őket bizonyára ellenforradalmárok ölhették meg, mert ilyen fegyvereket a biztonságiak nem használnak.

Két kurd polgári jogvédő csoport – a Hengaw és a Kurdistan Human Rights Network – 43 éves ember halálát jelentette a Nyugat-Azerbajdzsáni tartomány Urmia városából.

Közösségi médiában videók keringenek, amint a tüntetők az iszlám köztársaság jelképeit teszik tönkre. Az északi Sari városházáról valaki letépte Khomeini ajatollah, az 1979-es forradalom vezérének transzparensét. A teheráni egyetemen „halál a diktárorra” jelszót skandálták több százan.

A Reuters nem erősítette meg a videók valódiságát.

Hengaw, a kurd jogvédő szervezet szerint Kurdisztán tartományban az internet használhatatlan. A tiltakozások itt a legélesebbek, és a Forradalmi Gárda korábban is élen járt a tüntetések elnyomásában. Piransar Nyugat-Azerbajdzsáni városban, és Amini szülővárosában Sakezben is voltak hírek halottakról, de ezt nem erősítették meg. A Hengaw szerint az összes áldozat kurd.

A Kurdisztán tartományi kormányzó szerint a gyilkosságok (általa meg nem nevezett) mind a terrorista csoportok műve.

A teheráni kormányzó azt nyilatkozta, hogy eddig 1800 személyt azonosítottak, akik „valamilyen módon részt vettek korábbi zavargásokban; közülük 700-nak volt már dolga a rendfenntartó vagy jogi szervekkel.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Hidzsab, Irán, rezsimellens tüntetések

[popup][/popup]