Az iráni futballisták tüntetően némák maradtak, nem énekelték el országuk iszlámista himnuszát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Alireza Jahanbakhsh csapatkapitány a múlt héten azt mondta, hogy az iráni tüntetések közepette a csapatban kell dönteni arról, hogy eléneklik-e a himnuszt.

Az iráni játékosok végül nem énekelték el a nemzeti himnuszt az Anglia elleni hétfői első világbajnoki mérkőzés előtt – nyilvánvalóan a hazájukban zajló kormányellenes tüntetéseket támogatandó.

A katari mérkőzés előtt Alireza Jahanbakhsh csapatkapitány azt mondta, hogy a csapat közösen dönt arról, hogy megtagadja-e a himnusz eléneklését az iráni rezsimet megrázó tüntetésekkel való szolidaritás jeléül.

Az iráni játékosok szenvtelenül és komor arccal álltak, miközben az iszlámista forradalmat dicsőítő himnusz felhangzott a dohai Khalifa Nemzetközi Stadionban.

Iráni szurkolók Dohában, hazájuk zászlajával, melyen az iszlámista szimbólum helyett a “Nő, élet, szabadság” felirat szerepel

Iránt két hónapja tartó országos tüntetések dulják fel, azóta, hogy Mahsa Amini, egy fiatal kurd lány szeptember 16-án az erkölcsrendészet őrizetében meghalt.

A 22 éves, kurd származású Amini három nappal azután halt meg, hogy Teheránban letartóztatták, mert állítólag megszegte az iszlám köztársaság nőkre vonatkozó öltözködési szabályait, amelyek közé tartozik a kötelező hidzsáb fejkendő.

Times of Israel

[popup][/popup]