Az iráni elnök nem mondta ki a ‘Holokauszt’ szót a CNN-interjúban?

Írta: jég - Rovat: Politika

“Nem vagyok történész, nem tudom megítélni” – így foglalható össze Hassan Rouhani iráni elnök Holokauszttal kapcsolatos  álláspontja.

A nyugati közvélemény szenzációként ünnepelte, hogy az új iráni elnök, Hassan Rouhani szakított elődje agresszív, holokauszt-tagadó retorikájával és elismerte a zsidók ellen elkövetett náci bűnöket. Mindezt Rouhani Christiane Amanpour-nak, a CNN riporterének adott interjújára – pontosabban annak angol fordítására – alapozták.

Válaszul a keményvonalasok befolyása alatt álló Fars iráni hírügynökség agresszív kirohanást intézett a CNN ellen, félrefordítással vádolva a hírtelevíziót. A Fars közzétette a maga változatát: ezen az angol hangalámondást egy perzsa nyelvű bemondó hangja nyomja el, aki ezt mondja: (Sárközy Miklós fordítása Vári György facebook oldalán)

Amanpour – Szeretném megtudni az Ön álláspontját a holokausztról. Ön elfogadja, hogy ez (ti. a holokauszt) megtörtént?
Rouhani – Korábban elmondtam, hogy nem vagyok történész és a történészeknek kell megállapítaniuk a történeti események dimenzióit (vagy méreteit), de általánosságban minden történelmi bűnt teljesen elítélünk, mely az emberiség ellen történt, köztük a nácik által elkövetett bűnöket, mind a zsidók, mind a nem-zsidók ellen. Ugyanúgy, ma is minden bűnt, melyet bármilyen nép illetve vallás, népcsoport, nézet ellen követnek el, bűnként és népirtásként ítélünk el. Vagyis a nácik tevékenysége elítélendő. Annak
( ti. a holokausztnak) a dimenzióit, amelyet Ön említ, a történészeknek kell megvilágítaniuk, én, ahogy mondtam, nem vagyok történeti kutató.

Az állítólagos félrefordítás híre éppoly gyorsan bejárta a világsajtót, mint az interjú maga. Ezekre válaszul a CNN illetékese azt nyilatkozta a politico.com c. amerikai hírportálnak, hogy teljes mértékben kiállnak az interjú mellett, „melynek fordítása – az elnök saját tolmácsának közreműködésével – teljesen világos.” „Komolytalannak és felelőtlennek” nevezte a Wall Street Journal és más sajtóorgánumok azok feltételezését, hogy a Fars hírügynökség változata közelebb állna az eredeti nyilatkozathoz.

Az interjút készítő Christiane Amanpour blogján olvasható – és a CNN által hitelesnek elismert – változat vonatkozó részének fordítása az alábbi:

Amint már mondtam, én magam nem vagyok történész, és amikor a Holokauszt méreteiről van szó, a történészek feladata, hogy erre válaszoljanak. De általánosságban elmondhatom, hogy a történelem során bármely emberiség elleni bűntett, beleértve a nácik által elkövetett bűncselekményeket a zsidók ellen, csakúgy, mint a nem zsidók ellen, szerintünk visszataszító és elítélendő”.
Ugyanúgy, ma is elítélünk minden ilyen minden bűnt, melyet bármilyen hit illetve vallási felfogás vagy emberi lény ellen követnek el.
Vagyis amit a nácik tettek, az elítélendő. Bármi is volt ez, ennek dimenzióit a történészeknek kell megérteniük, és én, ahogy mondtam, nem vagyok történész.

A kétféle szövegrész értelme, üzenete egyetlen lényeges ponton tér el: a CNN-féle változatban szerepel a Holokauszt szó, a Fars változatában pedig nem. Egyébként Rouhani mindkét változatban rendkívül óvatos, elismeri, hogy a nácik valamiféle bűnöket követtek el a zsidók ellen, de hogy azok mik voltak, különböznek-e más bűncselekményektől, arról nem hajlandó beszélni, mondván, hogy ő maga nem történész.

130925174250-amanpour-rouhani-2-c1-main

Amint a Wall Street Journal kommentátora megjegyzi, a Holokauszt relativizálók jellegzetes magatartása ez, akik nem tagadják, hogy a nácik üldözték a zsidókat, csak annak egyediségét, méreteit és egyes tényeit vonják kétségbe („Nincs bizonyíték a gázkamrákra”, stb.)

Nem kapott nagy nyilvánosságot a majd egyórás interjú azon része, mely Iránnak a zsidókkal kapcsolatos viszonyát taglalja. A riporter kérdésére Rouhani azt feleli, hogy Irán nem antiszemita, tiszteli a zsidó vallást és hagyományt, és elismeri Mózest, a zsidók prófétáját. Hozzáteszi, hogy az iráni parlamentnek a mai napig van egy zsidó képviselője, aki közössége nevében beszélhet. Irán, mondja az elnök, büszke a más vallásúakkal való békés együttélésre.

 

Címkék:Hasszan Rohani, holokauszt, Irán

[popup][/popup]