Az iráni egészségügyi minisztérium (!) antiszemita karikatúrái

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iráni egészségügyi minisztérium a COVID19-ről szóló karikatúra versenyt hirdetett meg. Amint az várható volt, a beérkezett rajzok között sok elképesztően antiszemita tartalmú akadt.

Sharon S. Nazarian, a Rágalmazásellenes Liga (Anti Dafamation League, ADL) nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó alelnöke elítélte Irán egészségügyi minisztériumát, amelyik az antiszemitizmus szításával foglalkozik, ahelyett, hogy a koronavírus járvány visszaszorításával törődne.

Twitter üzenetében Nazarian a következőket írta: „Olyan időkben, amikor emberek életének mentése lenne a legfontosabb feladat, az iráni egészségügyi minisztérium a COVID19-ről szóló karikatúra versenyt hirdetett meg. Amint az várható volt, a beérkezett rajzok között sok elképesztően antiszemita tartalmú akadt.”

No Title

No Description

Az üzenethez mellékelt képes anyagban az antiszemitizmus keveredik az Amerika-ellenességgel.

Az egyik képen a halálos vírus Dávid-csillagos kalap tetején táncol, miközben a horgas orrú Uncle Sam a betegséget terjeszti.

Jonathan Greenblatt, az ADL amerikai főigazgatója egy januári kongresszusi meghallgatás során azt nyilatkozta, hogy az iráni iszlám rezsim a Holokauszt-tagadás és az antiszemitizmus elsőszámú szponzora a világban. Hasonló álláspontot foglal el az USA kormányzata a terrorizmussal kapcsolatban.

Irán ugyanakkor nemcsak az anitszemitizmus, hanem a koronavírus járvány epicentruma is a Közel-Keleten.

Az egészségügyi minisztérium szerint a járvány halottainak száma 4.683 az országban. Nemzetközi biztonsági szervek véleménye szerint – amint azt a Die Welt közzétette – viszont jóval tízezer fölött lehet. A bizonyítottan fertőzöttek száma hivatalosan 74.877, a teheráni hatóságok azonban ezt is alábecsülik.

A Jerusalem Post cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemita karikatúra, Irán, koronavírus

[popup][/popup]