Az európai antiszemitizmus felveri az izraeli ingatlanárakat  

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ingatlanügynökök szerint a diaszpórában uralkodó veszélyérzet és a biztonság hiánya sok zsidót arra ösztönöz, hogy lakást vásároljon Izraelben. Ez első lépés lehet egy tervezett alija felé, vagy megelőző intézkedés arra az esetre, ha a helyzet még rosszabbra fordul.

Új építésű lakások Netanja város tengerpartján

A globális antiszemitizmus abban is megnyilvánul, hogy az európai zsidók félnek kipában mutatkozni közterületen, az amerikai zsinagógákban pedig véres atrocitásokra került sor. A bizonytalanság érzése sok diaszpóra zsidót arra vezet, hogy Izraelben vásároljanak lakást a tervezett alija első lépéseként, vagy minden eshetőségre készen.

A fenti jelenség főleg a francia zsidóságra jellemző; a növekvő veszélyérzet hatására az elmúlt években megnőtt a Franciaországból alijázók száma.

David Refael, egy ingatlancég ügynöke szerint ez azt jelenti, hogy az izraeli ingatlanok iránti kereslet változatlanul magas marad. Refael megfigyelte, hogy a folyamat minden bevándorlási hullám idején megismétlődik. Az 1990-es évek eleji szovjet alija előtt az átlagos lakásár 300 ezer sékel volt, ami az „orosz bevándorlók” megjelenésével megháromszorozódott.

„Az izraeli ingatlanfejlesztőknek előnye származhat abból, hogy az országi ingatlanpiaca nem csupán az ott élők igényeit elégíti ki. Sajnálatos, de ez a növekvő antiszemitizmussal, és a diaszpóra zsidóság csökkenő biztonságérzetével függ össze” – így Refael.

Moti Iloze, a Netanja központú RE/MAX cégtől: „Ebben az évben a külföldiek lakásvásárlása jelentősen emelkedik, és ez a piacra is hatással van. Már ezen a héten három külföldi: egy oroszországi, egy francia és egy brit vásárlónk volt. Az orosz el sem jött ide, interneten mutattuk be neki a lakást, és rögtön fizetett. A mostani fellendülés szokatlan, a múlt évre nem volt jellemző itt Netanján. De lám, a piaci helyzet változóban van.”

A diaszpóra zsidóság főleg jó minőségű ingatlanokat vásárol a tengerparton.

Az Israel Hayom cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:antiszemitizmus, izraeli ingatlanok

[popup][/popup]