Az EU semmit sem lép az erőszakra uszító palesztin tankönyvek ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az EP plenáris ülésén Helena Dalli, az egyenlőségért felelős európai biztos a palesztin tankönyvek EU általi támogatásának független vizsgálatáról beszélt; arról hogy azok mennyiben felelnek meg az UNESCO szabványainak a békéről, toleranciáról és erőszakmentességtől az oktatásban. Kifejezte reményét, hogy az új izraeli kormány a demokrácia és jogállamiság értékeinek elkötelezetten fog működni.

Társadalmi ismeretek hetedik osztályosoknak, 2017 (Forrás: terrorism-info.org.il)

Az Európai Unió palesztin tankönyvekről szóló független tanulmányt finanszírozott arról, hogy azok mennyire felelnek meg nemzetközi kritériumoknak, amelyeken az UNESCO szabványok alapulnak a békéről, toleranciáról és erőszakmentességről az oktatásban. A független és nemzetközileg elismert Georg Eckert Institute for International Textbook Research (GEI) által végzett kutatás eredményeit 2021 júniusában tetté közzé.

„Az elemzés bonyolult képet mutatott” – mondta Helena Dalli, egyenlőségért felelős EU-biztos.

A jelentést megkapta az EU Parlament és eljuttatták azt a különböző bizottságoknak.

Dalli elmagyarázta: az EU megerősítette a Palesztin Hatósággal (PH) való együttműködést a tanulmány alapján, „abból a célból, hogy a tananyag további reformja a lehető legrövidebb időn belül kiterjedjen a kifogásolt részekre és a PH átvizsgálja az elemzésben nem érintett tankönyveket.”

A palesztin iskolák tananyaga már régóta aggodalmak tárgya volt. Bírálatok hangzottak el antiszemita hangvételét illetően, továbbá azért, mert Izrael nem szerepel a térképeken és a terrortámadások elkövetőit hősöknek állítják be.

Múlt év májusban az Európai Parlament (EP) elítélte a Palesztin Hatóságot, mert az sorozatban a harmadik éve visszaélt az uniós forrásokkal, amennyiben azokat olyan tankönyvek tervezésére, készítésére és tanítására használta föl, „amelyek még az előző kiadásoknál is rosszabbak voltak”.

Helena Dalli, egyenlőségért felelős EU-biztos

Egy EP határozat azt követelte, hogy a PH-t „vessék alapos vizsgálat alá’ abból a szempontból, hogy a parlament döntéseit ’azonnal’ végrehajtják-e, továbbá az EP korábbi döntéseit figyelembe veszik-e arról, hogy a PH-nak nyújtott támogatás ’annak a függvénye’, hogy az oktatás az UNESCO békét és toleranciát hirdető szabványainak megfelelően folyik.

Dalli kijelentette, hogy az EU a kétállami megoldás elkötelezettje marad és aktív szerepet vállal az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában.

‘’Az Európai Unió tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és továbbra is ellenez bármilyen egyoldalú lépést.”

Dalli, aki az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell nevében beszélt, az EU reményét fejezte ki, hogy a hivatalba lépő izraeli kormány „továbbra is osztja elkötelezettségét a demokrácia és jogállamiság közös értékei mellett.”

Kijelentette, az EU „reméli, hogy a kormánnyal komoly tárgyalásokat fog folytatni a konfliktusról, és politikai távlatok nyitásáról a palesztinok számára.”

Beszédének elején Dalli említette, hogy 120 palesztin vesztette életét. „A 2022. év a legtöbb áldozatot követelte azóta, hogy az ENSZ rendszeresen számolja a veszteségeket 2005-től kezdődően, havi átlagban”

„A palesztin gyermekek szempontjából is a mostani a legnagyobb a veszteség, az utóbbi 15 évet tekintve. Az izraeli hadsereg vagy a telepesek 34 gyermek haláláért felelősek, utóbbiak ezzel rekordot döntöttek.”

”Terrorhullám tanúi lehettünk Izrael-szerte, ami több mint 20 halálos esethez vezetett, ahogy azt az ENSZ OCHA (Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala) jelentette. Ezt izraeli hadműveletek követték, amikor a hadsereg palesztin városokba hatolt be” – tette hozzá.

ejpress.org – Bassa László

Címkék:erőszak, Palesztin tankönvek, uszítás

[popup][/popup]