Az ENSZ legdurvább Izrael-ellenes húzásai 2017-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az alábbi listát a UN Watch, egy genfi központú emberjogi civilszervezet tette közzé. A lista az év legkirívóbb eseteiről sajnos a teljesség igénye nélkül készült.

A UN Watch elsődleges célja az, hogy minél szélesebb körben szóvá tegye az ENSZ különböző fórumain folyó Izrael-ellenes hangulatkeltést és az ilyen tartalmú határozatokat. Az izraeli Ma’ariv napilap Hillel Neuert, a szervezet ügyvezető igazgatóját a világ 100 legbefolyásosabb zsidó személyisége közé sorolta.

 

  • Az ENSZ beiruti központú, 18 arab országot tömörítő szervezete jelentésében Izraelt apartheid politikával vádolta.

Válaszul Neuer szót kért, és Algéria, Irak, Szíria, Egyiptom, Líbia, Libanon, és Jemen képviselőihez csupán egy kérdést intézett: „Hol vannak a zsidók, akik valaha az önök országaiban éltek?” A jelenetről készült videót eddig ötmillióan nézték meg az interneten.

  • Az ENSZ nők jogaival foglalkozó bizottsága elítélte Izraelt, mint az egyetlen olyan országot, ahol a női jogok sérülnek.

A atározatban nem esett szó olyan államokról, mint Irán, Jemen, és Afganisztán. A következő hónapban a UN Watch felhívta a figyelmet, hogy Szaúd Arábiát, ahol a nők megkövezése még élő hagyomány, a női jogok bizottságának tagjai közé választották. A lépést öt EU tagállam is támogatta. A hír nagy botrányt keltett Belgiumban, ahol a miniszterelnök később elnézést kért a döntésért, és heves vitát váltott ki Írországban, Norvégiában és Svédországban.

 

  • Júniusban 16 ENSZ ügynökség szerződést kötött a palesztin kormánnyal egy 18 millió dolláros alap létrehozásáról, amely „Izrael nemzetközi elszámoltathatóságát” hivatott előmozdítani.

Az alap tényleges célja az Izrael elleni jogi támadások lehetőségének kibővítése. Ez az ENSZ kampány korlátozza Izrael lehetőségeit, hogy jogi úton lépjen fel a Hamász, a Hezbollah és más terrorista szervezetekkel szemben. Neuer felhívta az USA, Kanada, Ausztrália és más demokratikus országok képviselőit a világszervezetben: ne engedjék, hogy adófizetőik pénzét Izrael ellenes politikai támadásokra költsék, és ezzel az ENSZ lejáratására használják fel.

 

  • Októberben Michael Lynk, Az ENSZ palesztinai ügyekért felelős előadója jelentésében izraeli vállalatok bojkottját javasolta.

A UN Watch levélben hívta fel a világszervezet főtitkárának figyelmét arra, hogy a jelentés nem tesz említést a Palesztin Hatóság és a Hamász által elkövetett emberjogi visszaélésekről. Lynk arra hivatkozott: „nem tudta”, hogy erre is ki kellett volna térnie. Válaszul az amerikai kormány nyilatkozatot adott ki: „Mr. Lynk szavai és maga a jelentés újabb bizonyíték az ENSZ Emberjogi Bizottságának immár krónikus Izrael ellenes elfogultságáról, amely ellen Amerika minden erejével fel fog lépni.”

Michael Lynk

 

  • Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO Izraelt, a világ egyetlen országaként, mások „szellemi, fizikai és környezeti egészségének” rongálásával vádolta meg.

Ugyancsak a WHO – a szíriai Asszad rezsim nyomására – nem hozott nyilvánosságra egy jelentést, amely a szíriai háború sérültjeinek nyújtott izraeli segítségről szól.

 

  • Dubravka Simonovic, az ENSZ nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló szakértője izraeli látogatását azzal a kijelentéssel zárta: a zsidó állam a felelős, amikor a palesztinok verik a feleségüket.

Ezzel kapcsolatban Neuer kérdése a következő volt: “Miért felejtette el megemlíteni, hogy a palesztin tévében rendszeresen szerepelnek iszlám prédikátorok, akik arról oktatják a népet, hogyan verjék a feleségüket?”

 

  • Az ENSZ közgyűlése húsz Izraelt elítélő határozatot fogadott el 2017-ben, és összesen hatot a világ többi állama ellen.

Az iszlám országok által kezdeményezett 21-ik határozat az Egyesült Államokat ítélte el, miután az Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

 

  • Az UNESCO, az ENSZ kulturális szervezete Hebront a világörökség részének nyilvánította – mint a palesztin kulturális örökség részét.

A UN Watch rámutatott, hogy az UNESCO saját szakértőjének tanácsát utasította el, aki világosan néven nevezte, hogy Hebron a zsidó vallás második legszentebb városa, mivel itt található a pátriárkák sírja. A szakértő hangsúlyozta Hebron fontosságát a keresztény hagyományban is.

Hebron

 

  • Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Hivatala, az UNRWA világméretű kampányba kezdett, amikor egy házából kibombázott 11 éves kislány fényképét tette közzé Aya from Gaza felirattal.

Nyilván a palesztin gyermekeket elnyomó Izrael képét akarták népszerűsíteni.
A UN Watch leleplezte a csalást: a fotó eredetileg Szíriában készült, valószínűleg 2014-ben. A felháborodás nyomán a UNRWA kénytelen volt eltávolítani a fotót.

  • Zeid Ra’ad al-Hussein, az ENSZ Emberjogi Bizottsága (UNHRC) megbízottja feketelistát készít azokról az vállalatokról, amelyek Izrael 1967-es határain kívül (tehát Kelet-Jeruzsálemben és a Jordán nyugati partján) működnek.

A cél ezen cégek bojkott alá helyezése. Az erről szóló jelentést a Biztonsági Tanács márciusban fogja tárgyalni.
Nikki Haley amerikai ENSZ nagykövet a listát a UNHRC „ronda kreatúrájának” nevezte.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:ENSZ, ENSZ-közgyűlés, Izrael, palesztin, UN Watch

[popup][/popup]