Az ENSZ-főtitkár szerint a Hamasz nem követett el nemi erőszakot izraeliek ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraeli külügyminisztérium elítélte az ENSZ vezetőjét, aki szerinte “vállvetve áll az erőszaktevők és gyilkosok mellett és nem ítélné el a náci Németország bűntetteit sem”.

Antonio Guterres

Israel Katz külügyminiszter azzal vádolta meg Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy “vállvetve áll a Hamász erőszaktevői és gyilkosai mellett”, miután egy kedden közzétett jelentésében Guterres elutasította, hogy a terrorcsoportot feketelistára tegye és azon szervezetek között említse, amelyek az ENSZ szerint a konfliktusok során szexuális erőszakot követtek el.

A “Konfliktusokkal kapcsolatos szexuális erőszak” címet viselő, “A főtitkár jelentése” címmel közzétett dokumentum megállapította, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy a Hamász palesztin terrorcsoport által Izrael ellen október 7-én elkövetett pusztító erejű támadás során szexuális bűncselekményeket követtek el, de nem tulajdonított konkrétan felelősséget a Hamásznak.

Guterres – füstölgött Katz – “elutasította, hogy elismerje a Hamász felelősségét a Patten-jelentésben szereplő súlyos szexuális bűncselekményekért, és azt is, hogy a Hamaszt terrorszervezetnek nyilvánítsa”. Katz ezzel utalt egy korábbi jelentésre, amely beismeri, hogy a Hamász támadása során valószínűleg nemi erőszak történt.

Israel Katz

“Meggyőződésem, hogy ha a náci rezsim bűnei kerültek volna szóba az ő hivatali ideje alatt, ő is megtagadná azok elítélését is, ha politikai érdekei ezt követelnék” – mondta a miniszter a külügyminisztérium által közzétett nyilatkozatában. “Guterres rendkívül antiszemita és Izrael-ellenes intézménnyé változtatta az ENSZ-t, és hivatali idejére a szervezet történetének legsötétebb időszakaként emlékeznek majd”.”

A minisztérium a közleményben részletezte, hogy Guterres figyelmen kívül hagyta “a tanúvallomások és bizonyítékok sokaságát, amelyeket összegyűjtöttek, és a főtitkár szexuális erőszakkal foglalkozó különleges képviselőjének, Pramila Pattennek rendelkezésére bocsájtottak.

ToI

[popup][/popup]