Az emberrablás éjszakája

Írta: jég - Rovat: Politika

A három tinédzser elrablásának és megölésének története

isaeli_boys

A három izraeli fiatal autóstoppal igyekezett haza június 12-án éjjel a nyugati parti Etzion település-blokk területén lévő, Geva’ot nevű útkereszteződéstől.

Az izraeli hatóságok szerint az emberrablók először csak az egyik fiút, Eyal Yifrachot pillantották meg, aki a másik két fiút nem ismerte. Őt invitálták a kocsiba, ám ekkor a másik két fiú, Naftali Fraenkel és Gil-Ad Shaer  – jóhiszeműen – szintén beugrott az autóba, A tervezett emberrablás ekkor más irányt vett, mivel a tettesek – feltehetőleg Amer Abu Aysha és Marwan Kawasme – megijedtek attól, hogy három izraelivel kerültek szembe. Ez lehetett az egyik oka, amiért az emberrablásból gyilkosság lett.

Amikor a fiúk megértették, hogy bajba kerültek, az egyikük felhívta a rendőrség számát és belesuttogta a telefonba: „Elraboltak bennünket!”. A hívást az illetékes azonnal továbbította a felettesének, aki próbált kérdéseket föltenni, de választ nem kapott. A hívás 2 perc 9 másodpercig tartott. A rendőrtiszt ezután még nyolcszor próbálta hívni a telefonszámot, amely három alkalommal foglaltat jelzett, ötször pedig az üzenetrögzítő jelentkezett. Ekkor döntött úgy, hogy zavaró hívásról van szó, és lezárta az ügyet, anélkül, hogy a feletteseit értesítette volna.

Az emberrablók viszont észrevették, hogy az egyik fiú telefonált, tévesen azt hitték, hogy az izraeli rendőrség a nyomukban van, pánikba estek, és végül ezért döntöttek, hogy a fiúkat megölik – még az autó hátsó ülésén.

Miután a három tinédzsert agyonlőtték, még tíz mérföldet autóztak, majd autót cseréltek, a holttesteket átcipelték a másik kocsiba, az emberrabláshoz használt autót pedig felgyújtották. A második autóval aztán Halhul település közelébe hajtottak és a holttesteket sebtében elhantolták. A terület, ahol ezt megtették, az egyik tettes, Kawasme családjának tulajdona, közölte az izraeli televízió.

Kérdéses, hogy vajon megmentette volna a három tinédzser életét, ha a rendőrségen komolyan veszik a hívást. Hiszen az emberrablók a hívás után nagyon gyorsan megölték áldozataikat. Ám a rendőrségen így is fejek hullanak: nemcsak a felelős rendőrtiszt távozik, hanem felettesét is súlyos megrovásban részesítik, mivel – a vizsgálat szerint – nem képezte ki alaposan beosztottait az ilyen esetekre. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az emberrablás éjszakáján mintegy 130 zavaró hívás futott be a rendőrségre.

A hatóságok csak akkor kezdték el a kutatást, amikor hét órával később az egyik eltűnt fiú apja értesítette a rendőrséget. Ekkor azonban az áldozatok már egy kőrakás alatt feküdtek holtan. A hatóságok 18 napos kutatás után találták meg őket, melyben a biztonsági erők több ezer katonája vett részt.

[popup][/popup]