Az első szaúdi rabbi

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miközben az izraeli média tele van a Jeruzsálem és Rijád közötti kapcsolatfelvételről szóló hírekkel, Yaakov Israel Herzog rabbi, a Chabad kiküldötte már a helyszínen igyekszik gondoskodni a királyságba települő zsidókról.

Az izraeli i24. hírcsatornának a rabbi arról nyilatkozott, hogy ’Rijád első rabbijaként’ megalapította az ottani Chabad-házat az ott élő zsidók szellemi ellátására. Korábban ez elképzelhetetlen volt.

„Sok zsidó érkezik a Szaúdi Királyságba munkát vállalni. A 75.000 amerikai állampolgár egy százaléka lehet zsidó, de vannak itt Franciaországból az Egyesült Királyságból és Dél-Amerikából is. Mintegy 15,000 zsidó dolgozik itt mindenféle szerződésekkel. Fölvetődik a kérdés: vajon ki fog gondoskodni róluk?”

„Eddig nem akadtak ilyenek, és az volt a vélekedés, hogy ez ilyen tevékenység tilos is. Miután elszántam magam, megismerkedve a szaúdi helyzettel és az Iszlámmal, megállapítottam, hogy a zsidó jelenlét nem lehetetlen”.

Herzog rabbi az újságírónak elmagyarázta, szellemi vezetőként milyen szolgáltatásokat kíván nyújtani az itt élő zsidóknak. Szólt a korlátokról is.

„Széder estén természetesen szőlőlevet szolgálnak föl bor helyett. A szaúdi törvénykönyvhöz tartjuk magunkat, a víz minőségét vizsgáljuk.”.

„A következő lépés vallási központ kialakítása lesz rituális fürdővel, zsinagógával, iskolával, és minden olyan létesítménnyel, amely biztosítja a legteljesebb zsidó életvitelt.”

„Amikor Szaúd-Arábiában vagyok, ilyen ruhát hordok” – mondja hagyományos ultraortodox öltözékére utalva. „Bárhol is járok az országban, szunnik vagy síiták lakta vidékeken szerte az országban, a szaúdiak barátságosan viselkednek a más kultúrájúakkal, más vallásúakkal szemben. Alapos tudással rendelkeznek a zsidóságról, a zsidó emberekről.”

„Amikor említik, hogy vannak közös ellenségeink, emlékeztetem őket arra, hogy egy családból származunk. Ez a legfontosabb… Az ellenségek változhatnak, a család viszont – család; közös és gazdag történelmünk és származásunk összeköt bennünket. Barátsággal és tisztelettel viseltetnek irántunk“ – mondta az újságírónak Herzog rabbi.

i24news – Bassa László

[popup][/popup]