Az elfogulatlan ENSZ-biztos

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az izraeli belügyi és igazságügyi minisztérium megtiltotta, hogy Francesca Albanese, az ENSZ palesztin ügyekkel foglalkozó különmegbízottja az ország területére lépjen. A döntést a diplomata antiszemita és Hamász-párti kijelentései miatt hozták meg.

Francesca Albanese (Forrás:Youtube screenshot)

A két tárca közös közleményében az áll, hogy „a zsidók hallgatásának korszaka véget ért. Ha az ENSZ vissza akar térni tárgyalni az illetékes [izraeli] szervekkel, akkor vezetőinek nyilvánosan el kell ítélniük a különmegbízott antiszemita szavait, és azonnal el kell bocsátaniuk. Ha megakadályozzuk, hogy belépjen Izraelbe, az emlékeztetheti őt a valódi okra, amikor a Hamász csecsemőket, nőket és felnőtteket mészárolt le.” – számolt be az Euronews.

Israel Katz külügyminiszter mélyen aggasztónak nevezte Albanese korábbi kijelentéseit, és felszólította António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy haladéktalanul bocsássa el hivatalából.

Az olasz Albanese nemzetközi jogász, akit szűk két éve neveztek ki az ENSZ különleges jelentéstevőjévé a megszállt palesztin területek ügyében (raportőr). Ezzel ő az első nő, aki ezt a feladatkört betölti.

Első jelentésében máris azt javasolta, hogy az ENSZ tagállamai dolgozzanak ki tervet „az izraeli telepes-gyarmati megszállás és az apartheid rezsim felszámolására”.

Az 1967 óta eltelt évek sokrétű történetét és háborúit felölelő elemzés három hónapnál rövidebb idő alatt készült el, anélkül, hogy szerzője személyesen tájékozódott volna Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, amit magyarázata szerint az izraeli hatóságok akadályoztak meg.

Albanese már tíz évvel korábban felhívta magára a figyelmet, amikor egy Facebook bejegyzésében azt közölte, hogy „Amerikát leigázza a zsidó lobbi, amely minden olyan kezdeményezést blokkol, amelyek célja, hogy Izraelt felelősségre vonják a palesztinokkal szembeni embertelen bánásmód miatt”.

Ez a posztja azóta eltűnt, de a Hamász októberi terrortámadása után állításait az ausztráliai nemzeti sajtóklubban megismételte.

Érvelése szerint Izraelt nem illeti meg az önvédelem joga, mert Gáza nem esik a fennhatósága alá, hanem palesztin területnek számít. Ezért a Hamász támadását nem terrorcselekménynek tartja, hanem az izraeli elnyomással szembeni ellenállásnak vagy önvédelemnek, amihez a palesztin népnek joga van.

Tavaly novemberben egy Gázában rendezett Hamász-konferencián videókapcsolatban ismételte meg, hogy „október 7. áldozatait nem a zsidóságuk miatt ölték meg, hanem válaszul Izrael elnyomására”.

Nem csak Izrael ítéli el Albanese kijelentéseit és tevékenységét

Albanese Emmanuel Macron francia elnöknek is megismételte tézisét, mely szerint a palesztin nép jogos reakciójáról van szó. Ezt a francia külügyminisztérium szégyennek nevezte, mert a hangvétel az ENSZ hivatalos nézetének tűnhet. „Ezek a megjegyzések annál botrányosabbak, mivel az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formája elleni küzdelem az ENSZ megalapításának középpontjában áll” – tette hozzá a francia külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok ENSZ képviselője az Emberi Jogok Bizottságában szintén erőteljesen reagált Albanese nyílt levelére Macronhoz.

Az amerikai diplomata emlékeztetett Albanese korábbi sorozatos kijelentéseire a zsidó lobbik befolyásáról, és arról, hogy Európa még mindig a holokauszt miatti bűntudatban él. Taylor nagykövet szerint az ENSZ jelentéstevő szavai felháborítóak, pontatlanok, bomlasztók, és lejáratják a világszervezet alapértékeit.

Teljes cikk

[popup][/popup]