Az Élet Menete – “A változás velünk kezdődik!”

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

„A háború után két véglet volt: van Isten, mert túléltem, nincs Isten, mert ez megtörtént velünk.”

The March of the Living, Az Élet Menete egy olyan oktatási és kulturális rendezvény, amelynek célja a holokauszt emlékezetének megőrzése. Az 55 országot tömörítő nemzetközi csoport tömegeket megmozgató eseményeivel, nemzetközi oktató és kulturális programjaival dolgozik a történelmi emlékezet fenntartásán és a kirekesztés minden formájának visszaszorításán. Tevékenységei arra irányulnak, hogy felvegye a kesztyűt a rasszizmussal szemben.

Olyan nemzetközi oktatási programot kínál, amelynek keretében a holokauszt emléknapján (héberül Jom HáSoá) a világ minden részéről, több mint ötven országból utaznak fiatalok Lengyelországba, hogy együtt vonuljanak Auschwitztól Birkenauig a legnagyobb haláltábor komplexumban. A két tábor között vonuló kék kabátos embertömeg egy hosszú folyóra hasonlít. A Tóra szerint a folyó az idő szimbóluma: az időé, amely nem moshatja el az emléket. Az Élet menete üzenete az, hogy emlékezni és emlékeztetni azért kell, hogy soha többé ne történhessen meg egy ilyen, vagy ehhez hasonló szörnyűség.

A magyarországi Élet Menete Alapítvány létrehozását egy civil fiatalokból álló közösség kezdeményezte 2003 októberében, az anyaszervezet mintájára. Céljuk és motivációjuk az volt, hogy fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, ünnepélyes keretek között együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás, valamint a demokratikus politikai kultúra mellett, mesélte Gordon Gábor, aki az Alapítvány kuratóriumi elnöke idén 20. éve.

Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke

Küldetéstudatuk az, hogy azokat az eszméket, amelyek napjainkban is tagadják a holokauszt megtörténtét, és a zsidóság ellen uszítanak, felszólaljanak a téveszméket terjesztők ellen.

„Azért dolgozunk, hogy visszautasítsunk mindenféle rasszizmust és kirekesztést, mert mi megpróbáltuk megtanulni a holokauszt leckéjét: egy pofonból, egy rosszízű megjegyzésből is kialakulhat a tragédia. A tudás és a tudatos emlékezés az egyetlen, amely felvértez bennünket az újraéledő szélsőségekkel szemben.”

Kíváncsi lettem Gábor életútjára, hogy honnan indult, és arra, hogy mi inspirálta őt az alapítvány létrehozásakor:

„Asszimilált, de alap szinten teljesen hagyomány őrző neológ családban nőttem fel, ezért életem első meghatározó zsidó közösségi élményei a péntek esti szemináriumok a József körúton, és a szarvasi tábor volt. Mindkét nagymamám holokauszt túlélő, és az ő történeteik alakítottak, formáltak olyanná engem, amelynek eredményeképpen megszületett Az Élet Menete Alapítvány létrehozásának gondolata.”

A többszöri izraeli látogatások hatására, végül 2003-ban Gábor két barátjával Dr. Verő Tamás főrabbival, és Zohar Meirel együtt felvették a kapcsolatot az International March of the Living-el:

„Megírtuk, hogy Magyarországon óriási igény lenne arra, hogy a marginalizált helyzetben élő fiatalok, akik zsidó származásúak, de nem hagyományőrző családban szocializálódtak, vissza tudjanak találni a gyökereikhez.”

A levélváltásokat végül egy budapesti látogatás követett, amelyen a szervezet több vezetőségi tagja is részt vett és Gáborék elképzelése célba ért, tagjai lettek a Nemzetközi Élet Menete családnak.

Meir Zohar, Verő Tamás és Gordon Gábor munkájuk kezdeti szakaszában Auschwitzban

Az Élet Menete Alapítvány másik fontos missziója az ismeretterjesztés. Az alapítvány, a túlélők közreműködésével rendszeresen tartanak felvilágosító órákat iskolákban. Bő, két évtizedes fennállásuk óta zsidó és nem zsidó diákokból álló csoport kiutazását szervezik meg Lengyelországba és Izraelbe, hogy a közös megemlékezést követően a gyerekek együtt ismerkedjenek meg a zsidó hagyományokkal és az erre épülő emlékezéskultúra egészével.

Az alapítvány 2005 óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már és több mint százezren tekintették meg határokon innen és túl.

„Amikor a bemutató véget ér, azt követően le szoktunk ülni a gyerekekkel beszélgetni és egy holokauszt túlélővel és bátorítjuk őket arra, hogy kérdéseket tegyenek fel. Volt olyan, aki megkérdezte azt, hogy hozzánk érhet-e? Mondtuk, hogy miért is ne érhetnél hozzánk? A gyermek válasza az volt, hogy azért kérdeztem meg, mert én még az életemben nem értem zsidó emberhez.”

A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a holokauszt európai történései is megjelennek, bemutatva napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is.

Gáborék csapata mélyen elkötelezte magát a történelmi, humanista küldetés mellett, és bíznak abban, hogy ezzel megtették az első lépést azon az úton, amely egy békésebb és biztonságosabb világhoz vezet saját nemzedékünk és az elkövetkezendő generációk számára.

A szervezet hitvallása és egyben küldetése is, hogy meg kell ismertetni a fiatalokkal, idősebbekkel a történelmi tényeket és összefüggéseket, hogy senkit ne vezethessenek félre hamis, hátsó szándékú, kirekesztő és embereket a származásuk alapján elítélő elméletekkel. Az Élet Menete Alapítvány a kezdetek óta, felekezeti, nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül fogad mindenkit, aki kíváncsi; aki tenni akar a diszkrimináció ellen, azonban a napi politikát teljesen kizárják az életükből.

„Én azt gondolom, hogy a holokauszt borzalmaira nincs egyértelmű válasz vagy magyarázat. Nekünk az a feladatunk, hogy bátorítsuk az embereket arra, hogy merjenek beszélni és kérdezni, akár, mint túlélő, akár mint leszármazott az átélt időszakról.”

A magyarországi alapítvány legnagyobb eseménye a budapesti Élet Menete rendezvény, amit 2004 óta tartanak Budapesten. A tömeges felvonulást az 1944-ben kezdődő magyarországi zsidóság gettókba telepítésének emlékére rendezik. A felvonulásokon zsidókra, romákra, homoszexualitásukért üldözöttekre, ellenállókra és kiemelten emlékeznek azokra az Igaz Emberekere is, akik bátran mentették az üldözötteket. A minden évben megtartott Menet mellett koncertekkel, ismeretterjesztő filmekkel, beszélgetésekkel, sokszínű képzésekkel, játékokkal és konferenciákkal késztet belátásra, józan gondolkodásra Az Élet Menete Alapítvány. (x)

[popup][/popup]