Az Egységes Tóra Zsidóság párt “elrettentést” követel a nem ortodox imádkozókkal szemben a Siratófalnál

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hagyomány, Hírek - lapszemle, Politika

A katonai rádió riportja szerint az askenázi ultraortodox párt (héber nevén Jahadut Hatora) a Likud párttal folyó koalíciós tárgyalásokon új követeléssel állt elő: törvénymódosítással tiltsák be a nem „a főrabbinátus hagyományainak megfelelő” imákat a Siratófalnál.

A Tóra Zsidóság Párt képviselői Netanjahuval

 

– A Siratófalnál való viselkedést szabályozó 1981-es rendelet tiltja „olyan vallási szertartás megtartását, amely nincs összhangban a helyi hagyományokkal”.

– A párt a koalíciós tárgyalásokon követelte, hogy „a törvényt módosítsák jelentős lépések megtételével annak érdekében, hogy elrettentsék azokat, akik a rabbinátustól és a Kotel rabbijától eltérő magatartásukkal megszentségtelenítik a szent helyeket.”

– A követelt módosítás megakadályozná, hogy a Siratófal Asszonyai és más liberális zsidó szervezetek imádkozzanak a helyszínen. Mivel a törvény hivatalosan nem tekinti külön térnek az egalitárius területet, a módosítás úgy tűnik, a vegyes nemű szekcióra is vonatkozna.

A hét Kneszet-mandátummal rendelkező párt nélkül Benjámin Netanjahu Likud vezér nem tud kormányt alakítani.

– A katonai rádió szerint a Likud tárgyalócsoportja nem ellenezte kifejezetten a Jahadut Hatora követelését, de a tárgyalások még folyamatban vannak.

– Netanjahu anno azt mondta, hogy a Siratófal „népünk egységének, nem pedig a megosztottság forrása”.

Reformzsidók a Siratófalnál (Y.R/Reform Movement))

A javaslat heves tiltakozást váltott ki az izraeli reformmozgalom, valamint a Siratófal Asszonyai részéről.

A reformmozgalom felszólította Netanjahut, hogy ne feledje, hogy a Siratófal „nem csak az ultraortodox judaizmus magán udvara, hanem szent hely minden zsidó számára Izraelben és a diaszpórában, beleértve liberális zsidók millióit is.”

A Siratófal Asszonyai pedig kijelentette: „Szégyen Izrael jövőbeli kormányának és szégyen Izrael Állam egészének”.

Teljes cikk

[popup][/popup]