Az Egyesült Államok – 27 ország élén elítéli – az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Izraelt érintő vizsgálatát

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Michele Taylor nagykövet elmondta a genfi székhelyű testületnek, hogy az országok egy csoportja “mélyen aggódik” a vizsgálóbizottság “határozatlan idejű, lejárati záradék nélküli mandátuma” miatt.

Az ENSZ Emberjogi Bizottaágának ülése Genfben

Az Egyesült Államok 27 ország nevében kedden elítélte az izraeli-palesztin konfliktusban elkövetett állítólagos emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos ENSZ-vizsgálat határozatlan idejű jellegét.

Michele Taylor amerikai nagykövet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén elmondta, hogy az országok csoportja “mélységes aggodalmát” fejezte ki a vizsgálóbizottság (Comission of Inquiry, /COI/) “határozatlan idejű megbízatása miatt, amely nem tartalmaz lejárati záradékot” vagy záró dátumot.

Az országok, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Kanada és Olaszország, követelték, hogy vessenek véget annak a “régóta fennálló aránytalan figyelemnek, amelyet Izraelnek szentelnek a Tanácsban”.

A COI-t, amely a legmagasabb szintű vizsgálat, amelyet az Emberi Jogi Tanács elrendelhet, 2021 májusában hozták létre, miután a hónap elején kitört az izraeliek és a palesztinok közötti, számos halálos áldozatot követelő erőszakhullám.

A tanács egy folyamatosan működő, független, nemzetközi vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja “a nemzetközi humanitárius jog minden állítólagos megsértését, valamint a nemzetközi emberi jogok minden állítólagos megsértését és visszaélését” Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Feladata, hogy megvizsgálja “az ismétlődő feszültségek, az instabilitás és a konfliktus elhúzódásának minden mögöttes okát, beleértve a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási identitáson alapuló szisztematikus megkülönböztetést és elnyomást”.

A bizottság elnöki tisztét a dél-afrikai Navi Pillay, az ENSZ korábbi jogvédő főnöke tölti be, a másik két vezető az indiai Miloon Kothari és az ausztrál Chris Sidoti.

Egy keddi genfi sajtótájékoztatón Kothari utalt a megszüntetési záradékra vonatkozó felhívásokra.

“Mi is szeretnénk, ha az izraeli megszállás lejárna… de addig is a határozatlan idejű megbízatás több mint indokolt” – mondta a megfelelő lakhatással foglalkozó korábbi ENSZ különmegbízott.

Izrael elutasítja az együttműködést a vizsgálatban, arra hivatkozva, hogy szerinte az ENSZ-ben régóta elfogultak a zsidó állammal szemben.

“Nem hamis, nagyon ostoba indok, hogy nem beszélnek a biztosokkal, mert nyílt mandátummal rendelkeznek?” – mondta Pillay a sajtótájékoztatón.

A hónap elején közzétett második jelentésükben a vizsgálóbiztosok megállapították, hogy a hatóságok mind Izraelben, mind a palesztin területeken zaklatással, fenyegetésekkel, letartóztatásokkal, kihallgatásokkal, fogva tartással és kínzásokkal megsértik a palesztin civil társadalom jogait.

A jelentés szerint a jogsértések többségéért az izraeli hatóságok voltak felelősek.

*

Az Amerikai Egyesült Államok küldöttségének nyilatkozata

Interaktív párbeszéd a Megszállt Palesztin Területekkel (beleértve Kelet-Jeruzsálemet és Izraelt is) Foglalkozó Vizsgálóbizottsággal

Az Egyesült Államok továbbra is szilárdan támogatja a civil társadalmat és az emberi jogok védelmezőit világszerte. Pont.

Az Egyesült Államok határozottan és következetesen ellenzi a vizsgálóbizottság nyílt végű jellegét, amely csak megerősíti az ENSZ szerveinek rossz hírét, hogy ti. szívesen veszik egyes tagállamok azon törekvését, hogy Izrael államot elszigeteljék és zaklassák. Az amerikaiak e véleményét széles körben osztják, amint azt a korábban felolvasott közös nyilatkozatot aláírók növekvő száma tanúsítja – amely szám máris jelentős növekedést mutat a tavalyi évhez képest. Számos ország mai nyilatkozata ugyanezeket az aggodalmakat tükrözi, valamint több állam ellenvéleménye volt ez már akkor, amikor ezt a bizottságot létrehozták, mielőtt az Egyesült Államok újra csatlakozott a Tanácshoz.

Szeretném továbbá megismételni az egyik biztos megjegyzései miatti mélységes aggodalmamat, amely felkavaró antiszemita állításokat visszhangzott, és megkérdőjelezte Izrael jogát az ENSZ-tagsághoz. Egyértelműen elítéljük az antiszemitizmust és az Izrael-ellenes elfogultságot, és felszólítunk minden tagot, hogy ugyanezt tegye.

A vizsgálóbizottságok és tényfeltáró missziók tagjaitól elvárják, hogy függetlenek és pártatlanok maradjanak.

Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy az izraeliek és a palesztinok számára létfontosságú, hogy lépéseket tegyenek a béke felé, és sürgeti a vezetőket, hogy utasítsák el az erőszakra való provokációt. Az erőszakos cselekményekért való felelősségre vonásnak egyenlőnek kell lennie, függetlenül az elkövetők vagy az áldozatok származásától. A Tanács elfogult és egyoldalú fellépése nem segíti elő az ilyen előrelépést.

A nyilatkozatot aláíró országok:

Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bulgária, Kamerun, Kanada, Horvátország, Csehország, Egyesült Királyság, Észak Macedónia, Fidzsi-szigetek, Guatemala, Izrael, Kenya, Libéria, Lengyelország, Magyarország, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Olaszország, Palau, Pápua Új-Guinea, Románia, Szlovákia, Szváziföld, Togo, USA

[popup][/popup]