Az ébredő magyarok se lehettek rosszabbak – antiszemitizmus a Stanford egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A héten a Stanford Egyetem antiszemitizmussal és Izrael-ellenes elfogultsággal foglalkozó albizottsága részletes jelentést tett közzé az egyetemen tapasztalható antiszemitizmusról. A rendkívül alapos, átgondolt, és mélységesen nyugtalanító dokumentum 148 oldalon részletezi a zsidók helyzetét a patinás egyetemen.

Palesztin táborozás résztvevői a Stanford egyetemen (A szerző felvételei)

A jelentés összefoglalja az iskola zsidó diákjai, munkatársai, oktatói és öregdiákjai előtt álló kihívásokat. Olyan meglátásokkal szolgál, amelyek tanulságosak lehetnek a zsidók és az izraeliek elleni gyűlölet globális és robbanásszerű növekedésének idején.

A jelentés elismeri Izrael bírálatának jogosságát – hiszen a stanfordi zsidó közösségben sokan nyíltan bírálják az izraeli kormány politikáját. A jelentés azonban a zsidó nacionalizmus vagy “cionizmus” a priori semmissé tételét és a zsidó állam felszámolásának éltetését alapvetően illegitimnek tartja. Sőt, az olvasók megtudják, hogy a stanfordi palesztinbarát tüntetők gyakran használják a “cio” kifejezést pejoratív utalásként minden olyan zsidóra, aki nem mond le előzetesen ősi kötődéséről Izraelhez.

Palesztin táborozás résztvevői a Stanford egyetemen

Ennek megfelelően a jelentés számtalan olyan nyílt incidenst részletez, amelyben a zsidó diákok úgy érezték, hogy kizárólag zsidó identitásuk miatt választották ki, félemlítették meg és bántották őket. Így például a zsidó diákoktól azt követelték, hogy mondják azt, hogy “Fuck Israel”, hogy csatlakozhassanak egy diákszervezet által szervezett partihoz az egyetemen; a diákszállások ajtajára kifüggesztett mezuzákat összetörték; sőt egy órán az egyik oktató elvette zsidó diákok holmiját, “annak példájaként, hogy mit tesznek a zsidók a palesztinokkal”.

A zsidó oktatók beszámolnak az óráik célzott megzavarásáról, amelyeknek jellemzően nincs közel-keleti tartalmuk, sőt, olyan kampányokról is, amelyek célja, hogy a diákok vallási hovatartozásuk miatt elhagyják az órájukat. A burkoltabb ellenségeskedés a zsidó kultúra nyílt megvetésében és a zsidó aggodalmak olyan módon történő elutasításában érhető tetten, amelyet más etnikai vagy faji csoportok esetében soha nem tolerálnának.

A Stanfordon körülbelül 150 izraeli állampolgárságú diák és több mint 50 izraeli oktató tanul, illetve dolgozik. Nemzeti identitásuk gyakran feltűnő, ami az elmúlt évben bizonytalanná tette státuszukat az egyetemen. A jelentés elismeri, hogy helyzetük tarthatatlanná vált, különösen akkor, amikor a palesztinbarát tüntetések és táborok résztvevői nyíltan dicsérték a Hamász október 7-i mészárlását.

Az ellenségesség, amellyel szembesültek, gyakran azzal függött össze, hogy “nem voltak hajlandóak leszólni vagy megtagadni saját identitásukat megalázó bocsánatkérés révén, és megtagadni kapcsolatukat van Izrael Állammal”.

Az antiszemitizmus leggyakoribb megnyilvánulása a diákéletben az volt, hogy a zsidó diákoktól – egyedül csak tőlük – azt követelték, hogy nyíltan ítéljék el Izraelt és mondjanak le a vele való kapcsolatról.”

Számos kollégiumban és lakóotthonban, ahol a Stanford egyetemi hallgatóinak 97%-a lakik, a zsidó hallgatók zaklatása rendszeres. Jobb esetben csak folyton “a zsidó nép képviselőjének tekintik őket”, rosszabb esetben közvetlen zaklatás az osztályrészük kollégiumi társaik, sőt esetenként a lakóhelyi asszisztensek részéről is.

Amikor a Stanford egyetemi hallgatója, Theo Baker egy kitűnő cikket írt az október 7. utáni stanfordi helyzetről, számos halálos fenyegetést kapott a neten, azt ígérték neki, hogy gázzal megfojtják és utána megfőzik. Őt magát a diákok közösségi felületén, a Fizz-en Hitler propagandaíróihoz hasonlították.

ToI

[popup][/popup]