Az átlagos muszlim menyasszony 21,9 éves – Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kis izraeli demográfia

menyasszony

Képünk illusztráció

A születési ráta új trendeket mutat a keresztényeknél, zsidóknál és muszlimoknál.

Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal  tanulmánya vasárnap jelent meg, egy nappal a muszlim Eid al-Adha ünnep után. Ez  a muszlim népesség lassuló növekedését mutatja: a 2000-es gyarapodási mutató 3,8%-ról 2013-ra 2,4%-ra csökkent.

A tanulmány szerint azonban a muszlim népességnövekedés még így is nagyobb, mint az izraeli keresztény és zsidó közösségé. A zsidók körében ugyanez az arány 1,7 % volt, míg a keresztényeknél 1,6%.

A tanulmány rámutat, hogy az átlag muszlim menyasszony és vőlegény korábban házasodik össze, mint keresztény, vagy zsidó társaik. 2012-ben az átlag muszlim menyasszony és vőlegény csupán 21,9 ill. 26,4 évesek voltak. Összehasonlításképpen (ugyanabban az évben) a statisztikai zsidó menyasszony és vőlegény 25,9 ill. 28, míg a keresztény menyasszony és vőlegény 25,4 és 29,9 évesek voltak.

Az átlagos muszlim háztartás népesebb, mint az azonos régióban élő zsidó vagy keresztény családok. Az előbbi kereken öt főből áll, míg az átlagos keresztény családban 3,2 fő, a hasonló zsidó családban pedig 3,1 a létszám. A 272 000 muszlim családnak, melyek jelenleg Izraelben élnek, több mint kétharmada gyermekes.

Házasságkötés után a legtöbb muszlim család Észak-Izraelben vagy a jeruzsálemi régióban telepedik le. A legnagyobb muszlim többségű városok: Rahat, Názáret és Umm al-Fahm.

Az izraeli muszlim népesség több mint fele él északon, a maradék a jeruzsálemi térségben (21,6%), Közép-Izraelben (11,1%) vagy délen (15,7%) lakik. Csupán 1,1%-uk lakhelye Tel-Aviv. A legnagyobb muszlim lakosságú város Jeruzsálem. Itt megközelítőleg 296 000 muszlim él, ami a város lakosságának 36%-a.

A Jerusalem Post cikkét Cseresznye Gábor fordította.

Címkék:Izraeli demográfia, izraeli moszlimok

[popup][/popup]