Az Arab Közös Lista bojkottálja a Kneszet eskütételét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az arab képviselők korábban is gyakran távolmaradtak az újonnan választott Kneszet eskütételétől vagy az izraeli nemzeti himnusz, a Hatikva ünnepélyes eléneklésétől. (Idén áprilisban az arab képviselők testületileg kivonultak az ülésteremből, amikor az előző Kneszet képviselői a Hatikvát énekelték.)

A Közös Lista négy képviselője: Mtanes Shehadeh, Ayman Odeh, Ahmad Tibi és Mansour Abbas ((Yonatan Sindel/Flash90)

A mostani eskütételről való távolmaradásra más magyarázattal szolgáltak: az Izrael arab településein elharapózó erőszak miatt általános sztrájkot hirdettek az arab szektorban és a Közös Lista képviselői ezt a Kneszetben végzett munkára (ez esetben az eskütételre) is kiterjesztették.

Az elmúlt hetekben a szokásosnál is nagyobb erőszakhullám vonult végig az arab településeken, s ezzel az év eleje óta köztörvényes gyilkosságok áldozatává vált polgárok száma hatvan fölé emelkedett.

Az arab képviselők szerint ennek elsődleges oka az izraeli hatóságok nemtörődöm magatartása, akik nem akarnak komolyan foglalkozni az aggasztó jelenséggel.

„Holnap az Arab Közös Lista 13 tagja bojkottálni fogja az eskütételt a Kneszetben. Ez része az Arab Megfigyelő Bizottság (Arab Higher Monitoring Committee) által meghirdetett általános sztrájknak, aminek oka az arab városokat sújtó gyilkossági hullám és a rendőrség hasznavehetetlensége” – írta twitter közleményében Ahmad Tibi Kneszet-képviselő, (1993-1999 között Jasszer Arafat tanácsadója).

Gilad Erdan belbiztonsági miniszter ígéretet tett, hogy a témát kiemelt fontosságú ügyek közé sorolja majd.

Times of Israel

Címkék:Arab Közös Lista, bojkott, Kneszet

[popup][/popup]