“Az antiszemitizmus sátáni ellenségeink malmára hajtja a vizet”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vezető politikusok kérik a lengyeleket: tartózkodjanak az antiszemita kijelentésektől.

Jaroslaw Kaczynski és Mateusz Morawiecki (Fotó: AFP/ Janek Skarzynski)

“Mindnyájukat felhívom a pozitív gondolkodásra, kerüljék az antiszemita megnyilvánulásokat, mert ezzel csak ellenségeink, ellenfeleink malmára hajtják a vizet” – Mateusz Morawiecki mondta egy kelet-lengyelországi városban tartott gyűlésen. „Az ostoba viccelődést is kerüljük. Legfontosabb, hogy feltárjuk és megmagyarázzuk a valódi történéseket.”

A parlament és a köztársasági elnök által is elfogadott Nemzeti emlékezet törvénye értelmében három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki „a lengyel nemzet vagy a Lengyel Köztársaság felelősségét vagy bűnrészességét hirdeti a harmadik birodalom által elkövetett gonosztettekben vagy háborús bűnökben”.

Ez a lépés izraeli, amerikai és francia körökben kritikát váltott ki, amire válaszul a lengyel médiában megsokasodtak az antiszemita kommentárok. Morawiecki lényegében megerősítette Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazság Párt (PiS) befolyásos elnökének, az ország de facto első emberének szavait: „Manapság országunk ellenségei, akiket akár ördögöknek is nevezhetünk, nagyon ártalmas receptet alkalmaznak… Az antiszemitizmus betegség, el kell utasítanunk.”

Izraelben is felhívták a figyelmet „az antiszemita kijelentések hullámára”, nem csupán szélsőséges internetes forrásokat, hanem a mainstream médiát is bőven idézve.

Andrzej Zybertowicz

A TVP állami televízióban egy kommentátor erre az ironikus megjegyzésre ragadtatta magát: „Akár azt is mondhatnánk, hogy ezek nem lengyel, vagy német táborok voltak, hanem zsidó táborok. Mert hát kik kezelték a krematóriumokat? És kik pusztultak el ott?”

Egy másik kommentelő twitteren küldött üzenetében a zsidókat „mohó bibsiknek” nevezte. Egy elnöki tanácsadó,  Andrzej Zybertowicz pedig Izrael reakcióját annak tulajdonította, hogy „szégyenkeznek amiatt, hogy a holokauszt idején nem tanúsítottak kellő ellenállást.”

Andzej Duda lengyel elnök már aláírta a törvényt, de azt még az alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]