Az antiszemitizmus elleni küzdelem átfogó tervét a holland parlament elé terjesztették

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A 17 oldalas anyagot csütörtökön nyújtotta be a törvényhozásban Dilan Yeşilgoz-Zegerius igazságügyi miniszter. A dokumentum szerzője a zsidó Eddo Verdoner, aki korábban önkormányzati hivatalnok volt, 2021 áprilisától pedig a növekvő zsidógyűlölet elleni küzdelem nemzeti koordinátora.

Izrael-ellenes plakát egy hollandiai egyetemen

A médiának adott terjedelmes interjúk során Verdoner emlékeztetett arra, hogy a holland közvéleményben az antiszemita hangulat a franciaországi és németországi, válságosnak nevezhető szintre emelkedett, miközben az elmúlt tíz évben a zsidók elleni támadások száma folyamatosan nőtt. A hivatalában végzett kutatások szerint a holland zsidók 71 százaléka – személyes biztonságának veszélyeztetésétől tartva – elrejti zsidó identitását, így például nem mer kipát hordani. A CIDI a legnagyobb zsidó érdek- és jogvédelmi szervezet arról számolt be, hogy a 30-50.000 fősre becsült zsidó közösség ellen rekordszámú incidenst jelentettek 2021-ben: 183 esetet.

„Az antiszemitizmus a jobboldali, baloldali és vallási szélsőségek gazdag táptalaja és mindennapjaink része. Eredménye pedig az, hogy a zsidók identitásukat rejtegetik, vagy magyarázkodásra kényszerülnek” – mondta Verdoner.”

A parlament elé terjesztett terv három részből áll: az antiszemita incidensek nyomon követése; nevelés és megelőzés; A holland zsidó közösség múltjának felidézése és méltatása.

Verdoner megjegyezte, hogy a Holokausztról oktató tanárok 12 százaléka tapasztalt ellenséges viselkedést a diákok részéről. „A Soá 102.000 zsidó áldozatot követelt Hollandiában. Kevesebb zsidó él tehát, akik terjesztenék kultúrájukat. Az ismeretlenség pedig sajnos szeretetlenséget eredményez.”

A Holokauszt tagadását és az antiszemita mémek online terjesztését – amelyek a COVID-19 pandémia csúcsán tetőztek – szigorúbban kellene büntetni Verdooner szerint. Egy kutatás során több mint kétmillió judaizmussal kapcsolatos posztot vizsgáltak a közösségi médiában, és azok tizenegy százaléka tartalmát és hangvételét tekintve antiszemita volt. Ezért – sürgeti a program – a közösségi média óriáscégei pontos információkat tegyenek közzé a Holokausztról és más zsidó ügyekről, és a szabálysértéseket sújtsák keményebb pénzbüntetéssel.

“Ellensúlyozni kell ezeket az eszméket, amelyek marginalizálják a zsidókat, szétzilálják a társadalmat és megnyitják az utat a gyűlölet más formái előtt, például a muszlimok és az LMBTQ emberek ellen” – mondta Verdoner a Trouw című újságnak. „Már így is túl engedékenyek voltunk, határozottabban kell föllépnünk mindenütt: a politikai küzdőtéren, az iskolákban, az interneten.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus elleni biztos

[popup][/popup]