Az antiszemiták új módszerekkel harcolnak a zsidók ellen – hangoztatták a malmöi fórumon

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: “Az antiszemitizmus különbözik a rasszizmus más megnyilvánulási formáitól; önmagában álló összeesküvés-elmélet a zsidók állítólagos hatalmáról és érdekeiről, valamint az ebből levezetett titkos ’világuralmi terveikről’. Az összeesküvés elméletek különlegesen mérgező formája ez.”

Forrás: Twitter

Az eseményt International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Anti-Semitism—Remember ReAct címmel rendezték meg a svéd városban.

A fórumot eredetileg a múlt évre tervezték, de a koronavírus világjárvány és az általános lezárások miatt most került rá sor. Éppen ezek miatt erősödött föl az online gyűlölködés, antiszemitizmus és a Holokauszt tagadás; ezek voltak azok a jelenségek, amivel a több mint 50 országból érkezett politikusok, valamint a civil szervezetek és a közösségi média képviselői felszólalásaikban foglalkoztak.

Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke elmondta: „Az elmúlt másfél évben a fiatalok elzártságukban ki voltak téve a szélsőséges online dezinformálásnak és antiszemitizmusnak. A történelem során nem akadt még egy olyan ifjú nemzedék, amely ilyen intenzív agymosásban részesült volna összeesküvés elméletek és hazugságok formájában, ugyanakkor ennyire hiányos ismeretei lettek volna a Holokauszt tragédiájáról. … A fiatalság megóvása a szélsőségektől – korunk egyik alapvető kihívása.

Stratégiáink azonban mind ez ideig nem bizonyultak sikeresnek.

…Nem tudjuk megnyerni az antiszemitizmus elleni harcot, amíg le nem győzzük a szélsőségeket.”

Kathrin Meyer, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) főtitkára a konferencia előtt nyilatkozott: „A Holokauszt torzítása a közösségi médián keresztül átlépi a határokat és terjeszti az antiszemitizmust, a Holokauszt tagadását és a szélsőséges nacionalizmust. Megelégedésünkre szolgál, hogy a világ vezető politikusai szolidárisak velünk, és most is elkötelezték magukat, hogy küzdeni fognak a baljós tendenciák ellen.”

A svéd miniszterelnök nyilatkozatában leszögezte: remek, hogy a nagy médiacégek vállalták, hogy anyagi eszközeiket sem kímélve állítják meg a gyűlöletbeszédet saját csatornáikon. De a többi szónokhoz hasonlóan ők is elszámolással tartoznak. Löfven hozzátette: „Az antiszemitizmus és rasszizmus veszélyt jelent a nyitott társadalomra, és az emberek egyenlő értékének elvére. “Az antiszemitizmus különbözik a rasszizmus más megnyilvánulási formáitól; önmagában álló összeesküvés-elmélet a zsidók állítólagos hatalmáról és érdekeiről, valamint az ebből levezetett titkos ’világuralmi terveikről’. Az összeesküvés elméletek különlegesen mérgező formája ez, amely legszélsőségesebb formájában a Holokausztban öltött testet.””

A Holokauszt nem a haláltáborokkal kezdődött

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke rámutatott az ENSZ Izraellel kapcsolatos képmutatására. „Amit ma tapasztalunk, képtelenségnek tűnt számunkra a Holokauszt után, amikor mindenki megszakította kapcsolatát a nácikkal. Három nemzedékkel később a fiatalok mindenről megfeledkeztek; az antiszemiták a zsidókat azzal támadják, hogy tagadják Izrael jogát a létezéshez…. A közösségi médiában, egyetemi campusokon, az ENSZ-ben, mindenütt ezt tapasztaljuk. De keményen vissza fogunk vágni, a közösségi médiában is. Ez nem csak a zsidóság, hanem minden nép érdeke. A gyűlöletnek meg kell szűnnie.”

Lauder megjegyezte, hogy 2020-ban az ENSZ „23 határozatot hozott egyes országok ellen, és ebből 17 ítélte el Izraelt, és csupán 6 az összes többi országot, ami sokat elárul a helyzetről.”

Harriet Schleifer, az American Jewish Committee elnöke, akinek szülei Holokauszt túlélők voltak, videóüzenetben fordult a tanácskozáshoz: „Ébernek kell lennünk az antiszemitizmust illetően, bármennyire ártalmatlannak is tűnik, és bármilyen formát is öltsön. A történészek emlékeztetnek bennünket: a Holokauszt nem a haláltáborokkal kezdődött, hanem a szavakkal.”

Izraeli vezetők is fölszólaltak, köztük Dani Dajan, a jeruzsálemi Jád Vasem vezetője. „Válaszul a világszerte érezhető antiszemita hullámra, a malmői fórum fontos nemzetközi eszköz a Holokauszt emlékének ébren tartására, és lehetőséget nyújt a kormányzati tisztségviselők és a világ közvéleménye közötti összefogásra a romboló és ősi jelenség ellen…. A Jád Vasem föladata annak biztosítása, hogy az áldozatok és a túlélők tanúságtétele elérhető legyen a ma és a jövő nemzedékei számára. A nemzetközi partnerségeknek, szövetségeknek és egyesüléseknek fontos szerep jut az antiszemitizmus visszaszorításában.”

Dina Rajs Holokauszt túlélő, a tanácskozás részvevője: „Reagálnunk kell, az antiszemitizmus és a rasszizmus bármilyen formája ellen föl kell lépnünk. Azok ellen, akik azt állítják, hogy ami velem és férjemmel, családjainkkal és barátainkkal történt, nem történt meg… Minden nap válaszolnunk és cselekednünk kell, ki kell állnunk az egyént megillető egyenlő jogokért és a demokráciáért.”

Ejpress.org – Bassa László

Címkék:internet és gyűlöletbeszéd, Malmö, Malmöi fórum, Moshe Kantor, Ronald S. lauder

[popup][/popup]