Az Amnesty izraeli vezetője bírálja az Izraelt apartheiddel vádoló jelentést

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Amnesty International (AI) e hónap elején adta ki a jelentését, amiben azzal vádolta Izraelt, hogy apartheidet gyakorol a palesztinokkal szemben. Molly Malekar, az Amnesty International izraeli vezetője szerint a jelentése egy átfogó vádirat, ami tévesen ábrázolja az izraeli arabokat áldozatként. Az Amnesty International izraeli ügyvezető igazgatója élesen bírálta magát az ernyőszervezetet is, amiről a The Times of Israel számolt be.

Molly Malekar

Molly Malekar a Zman Jiszráélnek, a The Times of Israel héber nyelvű testvéroldalának adott interjújában kifejtette, mit sérelmez a jelentéssel kapcsolatban. “Gyomorszájon vágásnak ” nevezte az Amnesty jelentés azon vádját, miszerint Izrael apartheidet folytat. Malekar szerint olyanok is bírálják a beszámolót, akik egyébként a palesztinok jogaiért kampányolnak Izraelben és Ciszjordániában.

Az Amnesty február 1-jén, a jeruzsálemi Bab A-Zahara negyedben tartott sajtótájékoztatón közzétett jelentése azt állította, hogy Izrael egyfajta apartheidet alkalmaz a ciszjordániai és gázai palesztinokkal szemben.

Malekart nem az zavarja a legjobban, hogy Izrael a jelentés értelmében nemzetközi jog szerint apartheidet folytat, hanem inkább az, hogy az Amnestynek, mint olyan szervezetnek, amelynek célja az emberi jogok előmozdítása, nem kellene elméleti definíciókkal foglalkoznia.

Malekar elmondta az Amnesty ügyintézőinek és más országok delegáltjainak, hogy Izraelen belül harc folyik “a nacionalista és a humanitárius erők” között. A jelentés azonban elnagyoltan, egy színben, felületesen festette le az egész országot. Ennek az lett az eredménye szerinte, hogy a jelentés elhomályosítja az országban tevékenykedő humanitárius aktivisták munkáját, akik megérdemlik az elismerést.

„Az apartheid örökös, passzív áldozataiként kezelik az arabokat, akiknek nincsenek jogaik és cselekvési lehetőségeik” – mondta Malekar majd úgy folytatta, hogy „ezzel az AI áldozatokká, tárgyakká teszi az arabokat. Ez se nem igaz, se nem hasznos.”

Malekar azonban azt elutasította, hogy az Amnesty elfogult lenne Izraellel szemben. Megjegyezte, hogy a csoport több száz jelentést tett eddig közzé az emberi jogok megsértéséről, amit az arab országokban követtek el. Az Izraelről és Ciszjordániáról szóló jelentés jelentős része az Izrael elleni palesztin ember jogi visszaélésekkel, például terrortámadásokkal és rakétatűzzel foglalkozott. Ezeket az Amnesty háborús bűncselekményként definiálta.

Malekar elmondta, hogy megérti a dühöt amiatt, ahogyan az Amnesty az izraeli helyzetet keretbe foglalta, Elismerte, hogy a mostani jelentésben „kilóg a lóláb”, de cáfolta azokat az általa „demagógnak” nevezett vádakat, amelyek szerint az Amnesty antiszemita lenne. Szerinte az Izraellel szembeni kritika, még ha helytelen is, nem mindig antiszemitizmus. Állítása szerint a jelentéssel kapcsolatos kritikák vegyes fogadtatásra talált magában az Amnestyban is.

malekar rámutatott, hogy amikor megtette kritikai megjegyzéseit, heves viták alakultak ki a helyi izraeli kirendeltség és a londoni központ, valamint a jelentést támogató izraeli aktivisták között. A londoni központ merev volt, a más országokban működő AI fiókok több megértését tanusítottak.

Az Amnesty International jelentését Izrael hevesen bírálta. Az „apartheid” vádját visszautasította Mansour Abbász a kormánykoalícióban részt vevő arab izraeli pártvezető és a szintén arab Esawi Frej Meretz párti, regionális koordinációért felelős miniszter is.

Amikor a jelentést közzétették az Amnesty főtitkára Agnes Callamard, valamint az Amnesty Közel-Kelet és Észak-Afrika kutatási és érdekvédelmi igazgatója Philip Luther, a The Times of Israelnek nyilatkozott a 278 oldalas jelentésről. Ők akkor azt mondták helyes, ami a jelentésben szerepel és szerintük Izrael, mint állam az 1948-as megalakulásától kezdve „az elnyomás és az uralom rendszerét” tartja fenn a palesztinok felett. Úgy vélték ez megfelel az apartheid nemzetközi definíciójának.

A dokumentumot még a megjelenése előtt Izrael „hamisnak, elfogultnak és antiszemitának” nevezte, és azzal vádolta a szervezetet, hogy veszélyezteti a zsidók biztonságát világszerte. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más országok szintén elutasították az Amnesty International jelentését.

Címkék:Amnesty International, bírálat, elfogultság, Molly Malekar

[popup][/popup]