Az amerikai zsidók százmillió dollárt költenek biztonsági intézkedésekre

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy évvel ezelőtt a texasi Colleyville-ben egy Malik Faisal Akram nevű terrorista 11 órán át tartotta túszként fogva a Beth Israel zsinagógában imádkozókat és azzal fenyegetőzött, hogy minden túszát megöli. Végül az FBI túszmentő csapata ártalmatlanná tette őt.

Egybehangzó vélemény, hogy az antiszemitizmus minden eddiginél magasabb szintre emelkedett az USÁ-ban. Égető szükség van a biztonsági intézkedések fejlesztésére.

Eric Fingerhut, az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek (JFNA) ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a biztonság nőtt Colleyville óta, de ennél fontosabb, hogy olyan programok indultak be, amelyek később fejtik ki hatásukat.

„A bűnöző véletlenül választotta a Colleyville- zsinagógát, így az a legnagyobb tanulság, hogy ilyesmi mindenütt megtörténhet… Valamint, hogy a készültség hatására javul a helyzet, tehát jó úton járunk.”

Azt is említette, hogy 24 zsidó közösség újította meg biztonsági programját a múlt évben, a következő nyárra pedig a közösségek felét fogják ily módon lefedni országszerte.

„Hatalmas munka ez. Nem úgy van, hogy csettintesz, és kész. Az ilyen munka Igényli a tervezést és a szervezést, az anyagi alapok megteremtését, kiképzést és hadrendbe állítást. Sikeresen jártunk közben a kongresszusnál és a kormányzatnál a nonprofit biztonsági segélyprogram bővítéséért, ami ezúttal 305 millió dollárra nőtt.”

Fingerhut elmondta, hogy ebből minden évben százmillió dollár jut a fizikai biztonság növelésére, ami nagy eredmény.

A növekvő antiszemitizmust

kár lenne tagadni, és célunk éppen az, hogy programjaink olyan feltételeket biztosítsanak, melyek garantálják a zsidó élet biztonságát.“

Erről Oren Baratz, a Clevelandi Zsidó Szövetség alelnöke és a JFNA LiveSecure programjának főtanácsosa beszélt. „A helyzet nem a múlt évben kezdett el romlani. Hosszú folyamatról van szó; az összes típusú fenyegetés növekszik.”

„Clevelandben saját polgárőrséget működtetünk több mint 50 gárdistával – nyugdíjas rendőrök – akik a teljes közösség – iskolák, zsinagógák, irodák, rendezvények – biztonságáért felelnek.”

„Járőri egységeink folyamatosan cirkálnak a közösség területén, miközben az intézményeket területét is a polgárőrség felügyeli. Több mint ezer térfigyelő kamera, rendszámtábla-leolvasó működik. Diszpécsereink kapcsolatban állnak a bűnüldözés embereivel” – mondja Baratz.

„A biztonság azonban nem csupán a szakemberek föladata, azzal a közösség tagjainak is törődniük kell. Figyelni kell, és azonnal jelenteni. Jobb, ha fölöslegesen jelentenek be eseteket, mintha egy is kimarad közülük. Colleyville vagy Pittsburgh csak kettő volt a számos eset közül.”

„Észrevehető, hogy a nagyobb incidenseket követően az érintettek óvatosabbak, zárják a bejárati ajtókat. Egy hét elteltével azonban csökken az éberség, és kényelmi okokból csökken a biztonság. Ez nagyon frusztráló tud lenni.”

Jpost.com – Bassa László

Címkék:Amerika, biztonsági intézkedések, zsinagóga

[popup][/popup]