Az amerikai zsidók 63 százaléka tapasztalt antiszemitizmust az elmúlt öt évben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ez áll a Rágalmazásellenes Liga (ADL) napokban közzétett, az elmúlt öt évre vonatkozó jelentésében.

Antiszemita garázdaság New Yorkban- 2018 október 14.

Az ADL 2021-es felmérése szerint a válaszadók 63 százaléka tapasztalt antiszemita megjegyzéseket, sértéseket, vagy hallott másoknak címzett fenyegetésekről – a 2020. évi felmérésben ez az arány 54 százalék volt.

Az amerikai zsidók kilenc százalékát érte fizikai támadás, ami valamivel több a tavalyi adatnál. 25 százalékukat személyesen szidalmazták vagy fenyegették meg.

A tanulmány fontos tanulsága, hogy az internet egyre ellenségesebb közeg a zsidók számára. A mostani felmérés során a válaszadók 36 százaléka tapasztalt online zaklatást, 31 százalékukat szólították meg sértő formában, és 13 százalékukat fenyegették meg fizikailag.

49 százalék érez félelmet fizikai támadástól a zsinagógában, és 59 százalék kevésbé érzi magát biztonságban az USÁ-ban, mint tíz éve.

A tanulmány alapján „az antiszemita zaklatás következményekkel jár”. Az abúzust elszenvedettek 33 százaléka rosszabbul alszik, 16 százalékuk pedig anyagi veszteséget szenvedett.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója szerint „az antiszemitizmusnak nincs helye az amerikai társadalomban, akár a közösségi médiában jelenik meg, akár a zsinagógák falán. Közösségi és kormányzati vezetőknek mindent el kell követniük a jelenség megfékezése céljából.”

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:Amerika, antiszemita incidensek, zsidók

[popup][/popup]