Az amerikai szenátus vezetőjének Netanjahu leváltását sürgető beszéde éles reakciókat váltott ki

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai politikában komoly vitát váltott ki a szenátus többségi vezetőjének kongresszusi beszéde helyi idő szerint csütörtökön, amelyben kormányváltást sürgetett Izraelben.

Chuck Schumer

Chuck Schumer demokrata politikus a közel-keleti rendezés akadályának nevezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki szerinte irányt tévesztett. Azzal vádolta az izraeli kormányfőt, hogy kabinetjében jobboldali szélsőségeseknek is helyet adott. Kifejtette, hogy szerinte a választások jelentik az egyetlen lehetőséget arra, hogy egészséges és nyitott döntéshozatali folyamat induljon Izrael jövőjével kapcsolatban.

A demokrata politikus, aki az amerikai politikai élet legmagasabb rangú zsidó származású választott tisztségviselője, változásokat sürgetett a Palesztin Hatóság élén is, és Mahmúd Abbász elnök eltávolítását szintén szükségesnek mondta.

A szenátusban többséget adó demokraták vezető politikusának szavaira reagálva a felsőház republikánus vezető szenátora, Mitch McConnell groteszknek és képmutatónak minősítette az elhangzottakat, rámutatva, hogy amikor Amerika annyira érzékeny a saját demokráciáját érő külföldi befolyásolási kísérletekre, akkor hogyan szólíthatja fel Izraelt demokratikusan választott vezetőjének eltávolítására. “Izrael nem Amerika gyarmata, hogy vezetői a Washingtonban hatalmon lévő párt kényét szolgálják” – fogalmazott, és megjegyezte, hogy csak Izrael állampolgárainak lehet szavuk abban, hogy ki vezesse kormányukat.

A Fehér Ház nem kommentálta az elhangzottakat, de John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője elismerte, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott a készülő beszédről. Hozzátette, hogy tiszteletben tartják a szenátor jogát véleménye kifejtésére, a választások kérdése pedig az izraeli emberek és kormány dolga.

Az ügyre az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal reagált csütörtökön, hogy nem gondolja, Chuck Schumer szavai megnehezítenék a kapcsolattartást az amerikai kormányzat és Benjámin Netanjahu között.

Chuck Schumer beszédét éles hangú közleményben kommentálta a Likud, Benjámin Netanjahu pártja, amely szerint a szenátortól azt várják el, hogy tiszteletben tartsa Izrael kormányát, és ne aláássa azt. “Izrael nem egy banánköztársaság, hanem egy független és büszke demokrácia, amely megválasztotta Benjámin Netanjahut” – fogalmazott az izraeli kormánypárt.

Az Egyesült Államok szintén csütörtökön újabb szankciókat jelentett be a palesztinok elleni erőszakos cselekményekkel összefüggésbe hozott ciszjordániai zsidó telepesek ellen, amire az izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere, Ben Gvir reagált.  Az eset “bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok nem érti meg, ki az ellenség, és ki a barát” – mondta.

Ezzel egy időben az Egyesült Államokban, Chicago körül működő arab-amerikai szervezetek nyílt levelet küldtek a Fehér Ház számára azt megelőzően, hogy Joe Biden elnök csütörtökön amerikai arab és muszlim vezetőkkel találkozott. A levélben azonnali tűzszünetet követelnek a Gázai övezetben és azt írták, hogy álláspontjuk világos, ezért nincs értelme további megbeszéléseknek a Fehér Házzal.

Az Egyesült Államok északi államaiban Illinois, Minnesota és Michigan államban több százezres muszlim közösség él, amelynek körében az elmúlt hetekben erősödő mozgalom bontakozott ki Joe Bidennnel és Közel-Kelet-politikájával szemben. Ennek jele volt, hogy Michigan állam demokrata párti előválasztásán százezren szavaztak Joe Bidennel szemben.

*

Izraelben a kormánypárt elutasította, az ellenzék üdvözölte pénteken az amerikai szenátus demokrata vezetőjének izraeli választásokat sürgető, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt bíráló beszédét.

“Izrael elvárja, hogy Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátusának többségi vezetője tartózkodjon az izraeli kormány aláásásától” – áll a Netanjahu vezette Likud párt frakciója csütörtöki közleményében, válaszul az amerikai politikus szavaira.

Schumer beszédében Netanjahut a közel-keleti béke és az izraeli választások kiírásának akadályozásával vádolta Izraelben. A Likud szerint “Izrael nem banánköztársaság, hanem demokrácia, amely büszke arra, hogy Netanjahu miniszterelnököt választotta.”

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szintén megszólalt, miszerint “határozottan ellenzi a külső politikai beavatkozást Izrael belügyeibe. Független nemzet vagyunk, nem banánköztársaság” – használta Bennett még jóval a Likud válasza előtt ezt a meghatározást.

“Izrael szuverén demokrácia. Mivel Izrael háborúban áll a Hamász népirtó terrorszervezettel, nem hasznos kommentálni egy demokratikus szövetséges belpolitikai színterét. Ez ellentétes közös céljainkkal” –  írta Mikál Hercog, Izrael egyesült államokbeli nagykövete az X-en Chuck Schumernek.

Beni Ganz, a hadikabinetben részt vevő Nemzeti Tábor nevű centrista pár vezetője az X-en közzé tett bejegyzésében hibának minősítette az amerikai megnyilatkozást. “Izrael erős demokrácia, és csak polgárai határozzák meg vezetését és jövőjét” – szögezte le.

Ugyanakkor Jaír Lapíd, a parlamenti ellenzék vezetője szerint Schumer beszéde azt “bizonyítja, hogy Netanjahu egytől egyig elveszíti Izrael legkiválóbb támogatóit.”

“A legrosszabb az, hogy szándékosan teszi” – vádolta Lapíd a kormányfőt.  “Netanjahu komoly károkat okoz a háború megnyerésére és Izrael biztonságának fenntartására irányuló nemzeti erőfeszítésekben” – tette hozzá, összhangban az amerikai szenátor véleményével.

Ugyancsak az X-en ragált Jaír Golán, az izraeli baloldal meghatározó politikusa, “élesnek”, “fájdalmasnak” és “példátlannak” nevezve Schumer szavait, melyek szerinte azonban “az izraeli közvélemény érzéseit tükrözik”.

“Az izraeli kormány és annak vezetője politikai elszigeteltségbe, a stratégiai szövetségesünkkel fennálló kapcsolatok példátlan megtöréséhez és a háború teljes kudarcához vezet minket” – tette hozzá Golán. (MTI)

[popup][/popup]