Az amerikai Képviselőház megszavazta a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni szankciókat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Megszavazta az amerikai Képviselőház azt a törvényjavaslatot, ami szankcionálná a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) az izraeli miniszterelnökkel szemben kért nemzetközi elfogatóparancs miatt.

a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épülete

Az amerikai kongresszus republikánus többségű alsóháza 247-155 arányban szavazta meg a javaslatot, amit 42 demokrata képviselő is támogatott. A republikánusok közül senki sem szavazott nemmel.

A törvényjavaslat többek között megvonná az amerikai vízumot az ICC azon munkatársaitól, akik eljárásokat indítottak amerikaiak vagy izraeliek ellen.

Ugyanakkor a szavazás csak jelzésértékkel bírt, mivel a demokrata többségű szenátus valószínűleg nem tárgyalja majd, így törvény sem lesz a kezdeményezésből. A republikánus politikusok csupán Izrael melletti kiállásukat erősítették meg a szavazással.

Az ICC főügyésze május 20-án kért nemzetközi elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász gázai vezetője ellen. Érvelése szerint „alapos okkal feltételezhető”, hogy mindketten háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. (via Reuters)

444.hu

[popup][/popup]