Az alelnöknő zsidó férje

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A First Lady elnevezés már meghonosodott a magyar nyelvben is: az amerikai elnök feleségét jelenti. First Gentleman majd akkor lesz, ha női elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Second Gentleman viszont már most is van: Doug Emhoff, a megválasztott alelnöknő, Kamala Harris férje.

Doug Emhoff és Kamala Harris

Kamala Harris történelmet írt azzal, hogy az USA első női és színes bőrű alelnöke lett. Férje, Doug Emhoff is valami hasonlót hajtott végre.

Ő az első zsidó, aki elnök vagy alelnök házastársa. Arról még vita folyik, hogyan is nevezzék: “second husbandnek” vagy “second gentlemannek”.

Harris és Emhoff 2014-ben házasodtak össze. Az asszonynak ez az első, a férfinek ez a második házassága. Az asszony édesapja Jamaicából, édesanyja Indiából települt át az Egyesült Államokba. Doug Emhoff zsidó háttérből jön. Mindketten 56 évesek.

Hogy az alelnöki férjnek mik a jövőre vonatkozó tervei, az mindeddig homályos. A first ladyk vagy alelnök feleségek hagyományosan igyekeznek egyensúlyt tartani párjuk támogatása illetve függetlenségük megőrzése között. Sokan a jótékonykodást választották.

Emhoff, aki a kampány idején a közösségi oldalán is harcba szállt Biden és Kamala oldalán, média-, sport- és szórakoztatóipari jogra specializálódott ügyvéd.

Augusztusban szabadságot vett ki cégétől, a multinacionális DLA Piper-től, amely lobbizásra szakosodott irodákat működtet Washingtonban. Ez az elfoglaltság aligha összeegyeztethető Harris munkájával. Emhoff még nem nyilatkozott, de utalt arra, hogy esetleg pro bono jogi munkát végezne.

Emhoff, barátai szerint nem éppen vallásgyakorló,de elkötelezett zsidó. Brooklynban született, New Jersey-ben nőtt föl, ott volt a bar micvója. Zsidó nyári táborozásaira szeretettel gondol vissza, sportversenyeken érmeket nyert, most is szenvedélyesen golfozik.

Középiskolás volt, amikor a család Los Angelesbe költözött. Jogi diplomát szerzett a Dél-kaliforniai Egyetemen, és különböző cégeknél dolgozott, mielőtt a DLA Piperhez került.

Emhoff és Harris a baráti kör által szervezett vakrandin találkoztak először, és kapcsolatuk – a barátok szerint – „szerelem volt ez első látásra”.

Emhoff első házasságából két gyermek született: Cole, akit John Coltrane után neveztek el, és Ella, aki Ella Fitzgeraldról kapta a nevét. Nevelőanyjukat Momalának becézik. Emhoff elvált felesége jó kapcsolatot tart velük, és a hálaadás napját együtt ünneplik.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Doug Emhoff, First Gentleman, Kamala harris

[popup][/popup]