Ausztria: antiszemitizmus elleni ügyosztály alakul a kancellár felügyelet alatt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A grazi zsidó vezetőt ért támadást követően az osztrák kormány antiszemitizmus elleni cselekvési tervet dolgoz ki.

Sebastian Kurz

Ausztria kormánya „útitervet” jelentett be az antiszemitizmus megfékezésére, amelyet a kancellári hivatalon belül működő ügyosztály fog koordinálni.

Ezt az után jelentették be, hogy Karoline Edtstadler kancelláriaminiszter Grazban találkozott Elie Rosennel, a helyi zsidó közösség vezetőjével, akit a múlt hét végén ért tettleges támadás. Rosen néhány nappal korábban figyelmeztetett a „baloldali és Izrael-ellenes antiszemitizmus” veszélyére. Edtstadler azt nyilatkozta, hogy a támadás késztette őt cselekvésre.

„Ezért is alakul a szövetségi kancellárián a jövő évben csoport az antiszemitizmus elleni küzdelem céljából. Új weboldal jön létre az antiszemita és anticionista cselekmények jelentésére. Problémát jelent, hogy számos incidenst elhallgatnak, talán mert beletörődtek az ilyesmibe, pedig ezeknek nem szabadna előfordulniuk” – magyarázta.

A zsidóság iránti gesztusként Edtstadler bejelentette: napirenden van az állampolgárság biztosítása az országból a nácik által elüldözöttek és leszármazottai számára. Ehhez mostani útlevelükről sem kell lemondani. A jelentkezéseket szeptember elsejétől várják.

Karoline Edtstadler kancelláriaminiszter és Elie Rosen, a grazi zsidó hitközség elnöke (Fotó: Youtube)

Edtstadler, mint mondta, beszélt Holokauszt túlélőkkel, akik azt szeretnék, ha „gyermekeik és unokáik rendelkeznének osztrák útlevéllel akkor is, ha a világnak egy másik országában élnek”.

Rosen megerősítette, hogy a zsidó jelenlét híve Ausztriában. „Graz és Ausztria – a zsidó élet színtere – noha ezek az antiszemita támadások felmérhetetlen erkölcsi károkat okoztak a városnak és az országnak. Nem engedhetjük meg, hogy áldozatokká degradálódjunk. Azon fogok munkálkodni, hogy az országnak aktív zsidó közössége legyen.”

Algemeiner – Bassa László

 

[popup][/popup]