Ausztrál imám: „Irigyelhetjük az új-zélandi áldozatokat”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

2019. március 15-én, az ausztráliai Sydney egyik elővárosában, Belmore-ban lévő Al-Azhar mecsetben rendkívüli vitafórumot rendeztek az új-zélandi Christchurch-ben lévő mecsetben lezajlott vérengzés kapcsán.

Panel at Australian Mosque following NZ Massacre: We Should Be Jealous of the Victims

On March 15, 2019, the Al-Azhar Mosque in Belmore, a suburb of Sydney, Australia hosted an emergency panel discussion following the massacre at the mosques in Christchurch, New Zealand. One of the speakers, Sheikh Jamil El-Biza, suggested that attack was the result of governments’ and politicians’ defense of freedom of speech.

 

Az egyik résztvevő, Sheikh Jamil El-Biza arról beszélt, hogy a támadás egyenes következménye annak, hogy a kormányzat és a politikusok a szólásszabadságot védelmezik.

Egy másik résztvevő, Sheikh Jalal Chami kijelentette, hogy a lövöldözés áldozatai az iszlámért adták életüket, a muszlimok legyenek büszkék rájuk, és imádkozzanak azért, hogy mártíromságuk elfogadásra kerüljön. Hozzátette: „Készek vagyunk feláldozni életünket Allahért és hitünkért.”

Sheikh Omar Najjarine szerint az ausztrálok és új-zélandiak ugyanúgy vélekednek a muszlimok ártalmára elkövetett tettekről, mint a Christchurch-i merénylő. Ő maga – tette hozzá – irigyli az áldozatokat, mert már a Paradicsomban vannak, és szomorúnak tartja, hogy a legtöbb moszlim szeretne elkerülni egy ilyen vérontást, holott így nem részesülnének abban az áldásban, hogy mártírként haljanak meg. Hozzátette: „Ki gondolta volna, hogy egy nem-iszlám országban egy olyan személy, aki nem is szállt harcba, a dzsihád mártírja lehet? Hát nem különös?”

A vitafórumot egyenesben közvetítették az Al-Azhar mecset Facebook oldalán. Ettől persze még lehetne marginális, elszigetelt jelenség – attól válik figyelemre méltóvá, hogy a beszélgetést leadta az Al-Jazeera televízió is, arab hangalámondással.

Az Al-Azhar mecset az Ahlus Sunnah Wal Jama’ah Association Australia hálózat része, mely kiterjed egész Ausztráliára és amelyet a múltban számos kritika ért a média részéről. Az ASWJ YouTube csatornáit nemrég bezárták.

Fordításunk a memri.org honlap összefoglalója alapján készült.

 

Alább néhány idézet:

 

Sheikh Jamil El-Biza: Amikor azt halljuk a kormányzat, a politikusok részéről, sőt a rendőrségtől is, akiknek pedig elsőként kellene védeni bennünket… Az a retorikájuk, hogy ti vagytok a hibásak, mert muszlimok vagytok, miközben mások a szólásszabadság nevében kapnak felmentést – az csak oda vezethetett, hogy ilyen dolgok történnek.

[…]

Jól tudjuk mi játszódik le Új-Zélandon és Ausztráliában… Politikusok mindenáron védik a szólásszabadságot… A miniszterelnöktől a legkisebb politikusig… Nem kérünk a krokodilkönnyekből, és a részvétnyilvánításokból, amelyek csak addig tartanak, amíg a kamera látóköre.

[…]

Sheikh Jalal Chami: „Allahra mondom, dicsőség ez az áldozatok számára, akik hitükért haltak meg. Mi pedig azért imádkozunk, hogy mártírként fogadják be őket.

[…]

Boldogok lehetünk.

[…]

Ha bármelyikünkkel történne meg, boldogan vállalnánk.

[…]

Kérjük Allahot, hogy a mártíromsághoz méltó halált halhassunk.

[…]

Feláldozzuk magunkat Allah és a vallás nevében. Mi is lehetne más értelme életünknek?

 

Fordította: Bassa László

 

Címkék:új-zélandi merénylet

[popup][/popup]