Anyák és gyermekeik együtt szabadulnak a túszalku során

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodás szerint az anyákat és gyermekeiket együtt engedik szabadon – számolt be az izraeli 12-es csatorna.

A bonyolult eseménysor holnaptól kezdve minden nap 10 és 16 óra között zajlik majd a következő négy napban. Amikor a túszok aznapi csoportját átadják a Vöröskeresztnek egy egyelőre meg nem nevezett gázai határátkelőhelyen, az izraeli hadsereg (IDF) egy tisztje lesz jelen, hogy azonosítsa a kiszabadított túszokat.

Izrael csak ezt követően engedi szabadon a palesztin biztonsági foglyok aznapi csoportját – minden egyes izraeli túszért három palesztin foglyot.

Az izraeli túszok először orvosi vizsgálaton esnek át a határon, majd Izraelen belüli kórházakba szállítják őket, ahol találkoznak családjukkal.

A szabaduló túszok nevét csakis akkor közlik a családjukkal, ha a Vöröskereszt képviselői már azonosították őket szabadulásuk után.

A Hamász azt állítja, hogy a túszul ejtett mintegy 40 gyermek közül 30-nak a hollétét ismeri, és ők ott lesznek a következő négy napon szabaduló 50 túsz között. Izrael azonban úgy véli, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom segíthet abban, hogy a közeljövőben több gyermek későbbi szabadon bocsátását is elősegítsék – írja a 12-es csatorna.

Az IDF csak akkor állítja le a gázai hadjáratot, ha a Vöröskereszt megerősíti, hogy a túszok első csoportja a felügyeletük alatt van.

ToI

Címkék:alku, Gáza, Hamasz, túszok

[popup][/popup]