Antiszemitizmus kezdőknek

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy németországi vándorkiállítás éles iróniával igyekszik felvenni a harcot az antiszemitizmus ellen.

“Amikor Izraelt kritizálom, nem vagyok antiszemita. Ezen felül vagyok antiszemita.”

A politikai karikatúra egy olyan humoros rajz, amely valamilyen politikai eseményt vagy jelenséget túlzó formában mutat be, a komikus hatást fokozó szöveg kíséretével. Jóllehet, a formája vicces, ennek ellenére általában komoly gondolatok húzódnak meg mögötte.

A tudatalatti antiszemitizmust akkor lehet hatékonyan tetten érni, ha nevetségessé válik. Nyilván ez a szándék vezette a zsidó témákra specializálódott német Arielle könyvkiadót is, amikor évekkel ezelőtt megjelentette az Antiszemitizmus kezdőknek című karikatúra-antológiáját, amely eddig már három kiadást ért meg. Neves német, cseh, amerikai, izraeli, holland, és orosz művészek munkái révén mutatja be a zsidóellenességben rejlő végtelen emberi ostobaságot. Olyan reakciókat és életterületeket ábrázolnak a szatíra eszközével, amelyek a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiákra jellemzőek. Eltúlozzák, iróniával szemlélik és ezzel nevetségessé teszik őket.

Salom, Mandelbaum úr! Csak azt akartam mondani, hogy nem hiszem, hogy a zsidók vannak a vírus mögött – ezek most a kínaiak!

A kötetben szereplő huszonöt gúnyrajzból egy vándorkiállítást szervezett az Arielle, amely hónapok óta járja a német városokat. Jelenleg Stuttgartban látható.

[popup][/popup]