Izrael-ellenes gyűlölet és uszítás az ENSZ által fenntartott palesztin iskolákban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az iskolai tananyagok vizsgálatára szakosodott izraeli NGO, az IMPACT-se jelentése szerint az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező szervezete (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA) által forgalmazott tankönyveket áthatja az Izrael ellenesség és antiszemita rasszizmus, a terrorizmust és dzsihádot hirdetik és elutasítja a békét a zsidó állammal.

Az UNRWA épülete Gázában

Mindez szöges ellentétben áll az UNESCO (az ENSZ kulturális szervezete) által megfogalmazott követelményekkel a másság tiszteletéről, a béke iránti elkötelezettségről, a gyűlöletbeszéd, az uszítás tilalmáról.

A UNRWA tanítási anyagai – amelyekből több mint félmillió gyermeket oktatnak – a dzsihádot, terrorizmust és mártíromságot ösztönzik, a terroristákat hősöknek állítják be. A tankönyvek részben szó szerint átveszik a Palesztin Hatóság területén használatos anyagok szövegét.

Sehol sem szerepel bennük az Izraellel való megbékélés gondolata, a zsidó állam az „ellenség” kategóriájába tartozik.

A „másság” tisztelete nyomokban sem lelhető fel, az arabokon és palesztinokon kívül mindenki más negatív elbírálás alá esik. Európa a keresztes hadjáratok miatt, a zsidók és Izrael pedig egyáltalán nem is szerepelnek a történelemkönyvekben.

Izraelt következetesen démonizálják, hazugságok és összeesküvés-elméletek formájában: eszerint Izrael az Al-Aksza mecset lerombolására készül, a Nyugati-Part (Ciszjordánia) ivóvizét mérgezi, és palesztin régiségeket rabol.

Nagy hangsúlyt kap a palesztinok Izrael elleni küzdelme és az erőszak hirdetése, ami még a matematika könyvekben is megjelenik.

A semlegességre irányuló követelményekkel szemben, az IMPACT-se úgy találta, hogy Izraellel kapcsolatban a „megszállás” és „a cionisták” szóhasználat az uralkodó, Jeruzsálemet „Palesztina örök fővárosának”, a biztonsági falat pedig „rasszista terjeszkedési és annexiós kerítésnek” nevezik.

A tananyagok gyakran tudomást sem vesznek Izraelről és a zsidóságról. Izrael ritkán kerül említésre, a térképeken az egész terület neve Palesztina. A zsidó hiányoznak a terület és a Közel-Kelet történelméből; helyette a „judaizálásra” történő törekvéseket említik.

Az IMPACT-se jelentésében pozitív trendeket is említ. Az Izrael elnevezés a korábbi anyagokhoz képest gyakrabban fordul elő; bizonyos vádak, pl. a palesztin vízkészletek ellopása kikerült a tananyagból, dzsihádra bátorító korán-idézetek úgyszintén.

Egészében azonban az anyagok „ellentétben állnak az ENSZ szellemével és a világszervezet által hirdetett semlegességgel”.

Címkék:Palesztin iskolák, UNRWA

[popup][/popup]