Antiszemitizmus: 2021 az elmúlt évtized legrosszabb éve volt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Cionista Világszervezet (WZO) és a Szohnut a közelgő nemzetközi Holokauszt emléknap (január 27.) alkalmából tette közzé évi jelentését.

Antiszemita üzenet Homesh izraeli település bejáratánál

Az év minden napjára átlagosan 10 incidens jutott világszerte, a be nem jelentett eseményeket figyelembe véve azonban az atrocitások jóval magasabb száma valószínű.

A legtöbb incidens falfirkák, emlékhelyek megszentségtelenítése, rongálás és propaganda formáját öltötte, a testi és verbális sértések mintegy harmadukat tették ki. Antiszemita indítékú gyilkosság nem fordult elő.

Májusban különösen megugrott a feszültség és az antiszemita megnyilvánulások száma. Sávuot, Eid al-Fitr, a Nakba nap, Jeruzsálem nap, Al-Kudsz nap, a Sheikh Jarrah kilakoltatási üggyel kapcsolatos viták, a TikTok csatornán bemutatott antiszemita erőszak, a zavargások Izrael zsidó-arab vegyes lakosságú településein, és természetesen a Falak őrzője hadművelet a Hamász ellen – mind-mind gerjesztették a feszültséget.

Európában a COVID-19 pandémia alatti lezárások feloldása is hozzájárult az antiszemitizmus feléledéséhez. A széleskörű oltási kampányok nyomán ismét előtérbe kerültek a már 2020-ban is fölbukkanó összeesküvés elméletek. Amikor elterjedt, hogy az oltást számos ország kötelezővé teszi, tiltakozási hullám indult, melyek során az ilyen intézkedéseket a náci Németország politikájához hasonlították, és a tüntetők sok helyen sárga csillagot tűztek ki magukra.

„Az ilyen jelképek fölhasználása a Holokauszt emléknek lejáratására irányul” – áll a jelentésben.

Melyek voltak a leginkább antiszemita helyszínek 2021-ben?

Európához köthető az incidensek csaknem fele.

Az USÁ-ban csaknem 30%-uk, de számuk Kanadában és Ausztráliában is drasztikusan nőtt.

New Yorkban az ilyen események száma megkétszereződött, a 2020. évi 252-ről 503-ra emelkedett 2021-ben, Los Angelesben pedig 59%-kal emelkedett az első félévben, 2020 azonos időszakához képest.

A helyzet hasonlóan alakult az Egyesült Királyságban: a 2020. évi első félévi 875-ről 1308-ra nőtt 2021 első hat hónapjában, és megkétszereződött Ausztriában is.

Németországban az incidensek száma már az első tíz hónapban (1850) megközelítette a 2020-as egész évit (1909). Az elmúlt négy évben különösen meredeken emelkedett az atrocitások száma az egykori Kelet-Németország területén.

Az oroszországi zsidó közösség az incidensek számának csökkenését jelezte.

Raheli Baratz-Rix, a WZO antiszemitizmus elleni küzdelem osztályának vezetője szerint „A zsidó közösségeknek szerte a világban növekvő, és megnyilvánulási formáit folytonosan változtató antiszemitizmussal kell szembenézniük.”

Baratz-Rix a pozitív változások között említette, hogy egyre több ország fogadja el IHRA antiszemitizmusról szóló definícióját, iktatja törvénybe a Holokausztról szóló oktatást, és nyilvánítja a BDS mozgalmat törvénybe ütközőnek.

“Minden ország kötelessége, hogy védelmet és biztonságot nyújtson állampolgárai számára, köztük a zsidó közösség tagjai számára is. Ugyanakkor a zsidó állam továbbra is biztos kikötő lesz minden arra igényt tartó zsidó számára” – áll a jelentésben.

Jpost.com – Bassa László

Címkék:graffitti, merénylet, verbális abúzus

[popup][/popup]