Antiszemita toposzok a kampányban

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Politika

Holokauszt emlékévre készül a kormány, az ország. Bizonyosan szerepe lesz ebben Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, Budapest V. kerülete polgármesterének is, aki gyakran szónoka az Élet Menete holokauszt-megemlékezéseinek, így annak az antináci demonstrációnak is kormányzati meghívottja volt, mely januárban, a Jobbik egyik képviselőjének otromba parlamenti felszólalása nyomán szerveződött.

Rogán

Rogán Antal (Fotó: roganantal.hu)

Rogán a parlamentben is többször hangot adott az antiszemitizmussal kapcsolatos kormányzati álláspontnak, miszerint a „zéró tolerancia” elve érvényesül: nincs engedmény a gyűlöletkeltőkkel szemben, az előítéleteknek, az uszításnak nincs helye a magyar demokráciában.

Rogán Antal azonban most, egy az interneten több fórumon is idézett körlevelében így fogalmaz:

„Lehet, hogy a hazai ellenzék gyengének tűnik, de a mögöttük álló külföldi támogatók – kapzsi bankárok, telhetetlen multik, brüsszeli bürokraták – mindent meg fognak tenni, hogy segítsék őket, semmi pénzt nem sajnálnak, hogy visszafordítsák az idő kerekét. Az elmúlt hónapokban már tapasztaltuk, ellenfeleink semmilyen eszköztől, csalástól, hamisítástól, durvaságtól nem riadnak vissza, hogy a bankok, és külföldi pénzügyi körök érdekeit érvényesítsék.”

Rogán bizonyára nem érzi, nem is gondolja, hogy levelében olyan toposzokkal él – „mögöttük álló külföldi támogatók”, „kapzsi bankár”, „telhetetlen multi” „külföldi pénzügyi körök érdeke” –, amelyeket az antiszemita nyelv szokott bűnbakképzésre használni. 

Nincs ez másként itt és most sem: ezeket a kifejezéseket, előítéleteik következtében, sokan a zsidókkal, zsidósággal azonosítják, annak ellenére (vagy pontosan amiatti fájdalmukban), hogy az echte magyar, kicsit sem zsidó kapitalista is lehet kapzsi, telhetetlen stb.

Fontos volna határokat kijelölni a közbeszédben, a választási kampányban is, hogy az elharapózó demagógia ne játsszon rá idegenellenes, antikapitalista – és esetenként antiszemitizmussal rokonítható – frázisokkal a félelmekre és az indulatokra. Különösen a vészkorszak közelgő hetvenedik évfordulóján, melyet a magyar kormány a Holokauszt Emlékévének szán, a múlttal való szembenézés jegyében hirdetett meg, s amelyben Rogán Antalnak, az elmúlt évekhez hasonlóan, bizonyára lesz némi szerepe.

 

Címkék:antiszemitizmus, Rogán Antal

[popup][/popup]