„Antiszemita járvány” Melbourne-ben?

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

 A The Age  c. ausztrál újság szélsőséges antiszemita üzenetek szövegét tette közzé, amelyek egy melbourne-i zsinagóga hangpostájára érkeztek. Egy helyi zsidó vezető a megnyilvánulásokat valóságos járványnak nevezte.

Horogkeresztes sapkát viselő férfi Melbourne-ben (Forrás: e Anti-Defamation Commission)

A városban a múlt hónapban eljegyzési vacsorát tartottak, amelyen mintegy 70 ortodox zsidó vett részt, megsértve ezzel a szigorú közösségi távolságtartási szabályokat. A múlt héten pedig a melbourne-i rendőrségnek akadt problémája haszidokkal, akik a zsidó újév megünneplésére gyűltek össze. Az első hívő hajnali fél ötkor érkezett, és az összejövetel este nyolc után ért véget.

Neonáci és más szélsőjobbos csoportok ezeket az engedély nélküli összejöveteleket a zsidó közösség becsmérlésére használták föl, üzeneteikben sűrűn hivatkozva Adolf Hitlerre és a Holokausztra. A város Caulfield kerületének zsinagógájába és egy közösségi központba küldött útszéli hangú üzenetekben a dühödt internetezők a zsidókat kórokozóknak, szemétládának, sz-rnak nevezték. „Mégis hogy mertek bulizni, amikor egész Victoria államban gyülekezési tilalom van érvényben?… Kib-ott idióták, remélem megdöglötök.”

Dvir Abramovich — az antiszemitizmus ellen küzdő ausztráliai Rágalmazás-ellenes Bizottság (Anti-Defamation Commission –ADC) elnöke ugyancsak nyilatkozott The Age-nek, és a jelenséget járványnak nevezte. „A zavaros idők mindig kedveznek a rasszizmusnak. Rendkívül aggaszt bennünket a gyűlölet ilyen hulláma”.

Abramovich ugyancsak nehezményezte, hogy az Egyesült Királyságban megjelent oltás ellenes mozgalom ausztráliai szárnya a náci Németországban egykor működött ellenállási csoport nevét vette föl. A „Fehér Rózsa” aktivistái Melbourne két zsidó negyedében ragasztottak ki horogkeresztes matricákat „Nincs oltás – nincs állás” felirattal. Abramovich szerint ezt megfélemlítésnek szánták.

 

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Covid 19, Melbourne

[popup][/popup]