„Antiszemita járvány négy mutációban”

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

Andrew Goldberg, jeles amerikai dokumentumfilmes a fenti címmel készítette el új filmjét, amelyet február 21-én mutatnak be a mozik.

A “Viral: Antisemitism in Four Mutations” c. film antiszemitizmussal foglalkozó amerikai és európai szakértőket szólaltat meg.

Négy jelenség kerül terítékre: a pittsburghi zsinagógában lezajlott vérfürdő, a Jeremy Corbyn vezette brit Munkáspárt antiszemitizmussá fajuló Izrael ellenessége, az Orbán Viktor által promotált Soros ellenes kampány és a franciaországi zsidóellenes merényletek. A rendező úgy véli, hogy az ugyan antiszemitizmusnak sok fajtája van, de ez a négy ennek az előítéletnek a „jelenleg a legszélsőségesebb formája”. Azért megemlíti Németországot és Lengyelországot, amelynek történelme és jelenkori szélsőjobboldali antiszemitizmusa is megérdemelt volna egy epizódot.

Jelenet a filmből

Goldberg szerint „a mai társadalom minden eddiginél megosztottabb és dühösebb”. A robbanás szerinte bármikor bekövetkezhet.

„Nem hiszem, hogy az antiszemitizmus ilyen méreteket öltött volna, ha nincs Facebook, Twitter és az Instagram. Ezek a közösségek lehetőséget nyújtanak az embereknek, hogy rátaláljanak a velük egyívásúakra.”

A filmben megszólal Brad Orsini, a pittsburghi Tree of Life zsidó közösség biztonsági vezetője, Bill Clinton, korábbi amerikai elnök, Deborah Lipstadt Holokauszt történész, és George Will konzervatív újságíró.

“Ha valaki sokáig tagja egy olyan csoportnak, ami rasszizmust, vallási türelmetlenséget és más paranoiát hirdet, végül maga is megzavarodik, és olyan dolgok elkövetésére lesz képes, mint ami Pittsburghben történt” – mondta Clinton.

Goldberg abban reménykedik, hogy fimje a “művelt osztályokat” képes lesz megszólítani.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Andrew Goldberg, antiszemitizmus, brit Munkáspárt, Franciaország, Pittsburgh, Soros-ellenes kampány

[popup][/popup]