Antiszemita francia milliárdos zsidó hitre tért unokája

Írta: Lázár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

A Francoise Bettencourt Meyers sztori

Anya és Lánya, Liliane és Francoise

Míg az amerikai milliárdosok gyakran kérkednek vagyonukkal, addig az európai szupergazdagokról gyakran semmit nem lehet tudni. Az európai milliárdosok gyakran hétköznapi életet élnek, nem fitogtatják gazdagságukat.

Éppen ezért is váltott ki hatalmas érdeklődést az a háromrészes amerikai dokumentumfilm, amelyet a Netflix tavaly készített a szupergazdag francia Bettencourt családról. Ugyanis a földkerekség leggazdagabb asszonya nem más, mint az egykoron katolikusként nevelkedett, manapság zsidó hitet követő 70 éves Francoise Bettencourt Meyers. Nagyapja egykoron antiszemita náci kollaboráns volt.

Sokan vélik úgy, hogy a dokumentumfilm Franciaországban nem készülhetett volna el. Ott a dúsgazdag, katolikus és egykoron antiszemitizmussal kacérkodó család története ma is tabu.

A L’Oreal alapító és antiszemita Eugène Schueller

A történet 1909-ben kezdődött, amikor Eugene Schueller, egy eredetileg Elzászból származó cukrászcsalád sarj és fiatal vegyész kifejlesztett egy új hajfestéket. Vállalatát Société Française de Teintures Inoffensives pour Cheveux (vagyis: Megbízható Francia Hajfesték Vállalat) néven jegyezte be, de azt hamarosan csak L’Oréal-ként kezdték emlegetni.

Schueller tudta, hogy terméke kiváló, és azt is, hogy azt hirdetni kell. A L’Oréal profitjának jelentős részét hirdetésekre költötte, a legjobb grafikusokat és a legszebb sztárokat szerződtették.

Hamarosan meggazdagodott, de a vegyésznek politikai ambíciói is voltak. Antikommunista (és antiszemita) nézeteket vallott, és az 1930-as években alapítója volt a nacionalista Les Cagoules (Csuklyások) mozgalomnak. A szélsőjobboldali terrorista csoport (!) merényleteket követett el baloldali célpontok ellen, sőt zsinagógákat is megtámadtak.

A második világháború alatt Schueller együttműködött a náci megszállókkal és egyfajta francia fasizmus kialakítását szorgalmazta. De ugyanakkor a Les Cagoules tagjai alkalmanként támogatták a francia ellenállást is.

A kiváló üzletember hatalmas profitokat zsebelt be a háború alatt és ugyan szimpátiái közismertek voltak, sőt, náci kollaborációja sem volt titok, később sem indult eljárás ellene. 1957-ben hunyt el 76 éves korában. Cégét egyetlen lánya Liliane Bettencourt örökölte.

Liliane 15 éves kora óta a cégnél dolgozott. Jól ismerte a gyártási folyamatokat és a cég működését. Rendkívüli képességű vállalatvezetőnek bizonyult. Férje egy konzervatív katolikus francia politikus, André Bettencourt volt. Az ifjú Bettencourt egykoron antiszemita cikkeket is publikált, de a francia ellenállásban is részt vett. Sőt, a nácik elleni küzdelméért kitüntetést is kapott. Rövid ideig francia külügyminiszter is volt.

1963-ban Lilliane tőzsdére vitte a céget. A tranzakcióval az asszony Franciaország leggazdagabb személyévé vált. Később vagyona, szerencsés vállalati döntések nyomán megsokszorozódik.

Liliane-nek egyetlen lánya született, Francoise. A visszahúzódó lány kerülte a nyilvánosságot, és 1984-ben sokak meghökkenésére derült ki, hogy hozzáment egy közgazdászhoz, Jean-Pierre Meyershez. Meyers nagyapja rabbi volt, akit Auschwitzban gyilkoltak meg. Francoise áttért zsidó hitre és két fiát, is zsidó hitben nevelte.

Liliane lányával és vejével

A kapcsolat anya és lánya között megromlott miután az idős asszony fiatal barátot talált a homoszexuális és karizmatikus képzőművész, François-Marie Banier személyében. Az idős asszony többszáz millió eurós ajándékokkal, értékes műtárgyakkal és ékszerekkel halmozta el barátját. Lánya jogi eljárást indított édesanyja ellen és a pereskedés során meglepő tényekre derült fény. Jórészt ezzel foglalkozott a dokumentumfilm is.

Liliane milliárdjai részben adóparadicsomokban “állomásoztak”, így elkerülte az adókötelezettséget. Politikai kenőpénzekre is költött. Többek között támogatta a magyar származású Nicolas Sarkozy, későbbi miniszterelnök kampányát is, akit gyermekkora óta ismert. Liliane titokban egy szigetet(!) is vásárolt. Később a dolog odáig fajult, hogy Francoise gyámság alá kívánta helyeztetni édesanyját, aki viszont azzal vádolta lányát, hogy az pszichológiai segítségre szorul.

Végül lánya “győzedelmeskedett” és édesanyját sikerült gyámság alá helyeznie. Számos per és ítélet után, az elajándékozott százmilliók ugyan soha nem kerültek vissza a családhoz, de sikerült az ügyet lezárni.

Liliane Bettencourt (középen) zsidó unokáival. lányával és vejével

A L’Oréal családi vagyon közben jelentősen megnövekedett, és ma már átlépte a 100 milliárd eurót.

A mama, Liliane Bettencoourt 2017-ben 94 éves korában elhunyt, ma lánya, Francoise, a világ leggazdagabb női milliárdosa. Édesanyjával ellentétben kerüli a társasági életet. Két könyvet is megjelentetett eddig, egyet a Bibliáról, egyet pedig a görög istenekről, és állítólag tehetséges zongorista is.

Fiai, Nicolas és Jean-Victor, a L’Oréal cég vezetésében dolgoznak.

 

 

Címkék:L'Oréale

[popup][/popup]