Antik szobrokat tört össze egy amerikai turista Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az izraeli rendőrség letartóztatott egy amerikai turistát a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, miután a földre lökött két második századi római szobrot.

A rendőrség a gyanúsítottat egy radikális, 40 éves amerikai turistaként azonosította, és elmondta, hogy az első kihallgatások szerint azért törte össze a szobrokat, mert azokat “bálványimádónak és a Tórával ellentétesnek” tartotta.

A férfi ügyvédje, Nick Kaufman tagadta, hogy védence vallási fanatizmusból cselekedett volna.

Az ügyvéd szerint a turista mentális zavarban szenved, amelyet a pszichiáterek Jeruzsálem-szindrómának neveztek el. A vádlottat pszichiátriai vizsgálatra kötelezték.

Jeruzsálem-szindrómának nevezik azokat a vallási témájú téveszméket vagy pszichózisokat, amelyeket egy jeruzsálemi látogatás vált ki egyes turistákból. Az állapot olyan látogatókat is érinthet, akik korábban nem mutatták a mentális betegség jeleit, és általában az Izraelből való távozáskor megszűnik. Évente több tucat turista esetében jelentik, hogy jeruzsálemi témájú mentális problémákat tapasztalnak.

A hatóságok által közzétett fényképeken két szobor látható, amelyeket a múzeum régészeti szárnyában lelöktek a talapzatról és darabokra törtek. Az egyik, egy i. sz. 2. századból származó Athéné fej, amelyet 1978-ban fedeztek fel a Beit She’an melletti Tel Naharonban. A másik szobor egy griffet ábrázol, amely a római Nemesis istent ábrázoló sorskereket tartja, és amely i. sz. 210-211-re datálható, és 1957-ben fedezték fel a Negev északi részén.

A szobrokat most a múzeum restaurátorai vizsgálják meg, hogy felmérjék a sérüléseket és a restaurálás lehetőségét. Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) főigazgatója “a kulturális javak szörnyű pusztításának” nevezte a cselekményt, és kijelentette, hogy az IAA igyekszik majd megakadályozni ezek megismétlődését.

Times of Israel

[popup][/popup]