„Annyi halottjuk van, hogy nem tudják őket eltemetni”

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A zsidó hagyomány szerint a halottmosdatást gyakran önkéntesek végzik. A koronavírus járvány miatt erre most kevesen vállalkoznak és így veszélyben került a rituális szabályok betartása. New Yorkban, a brooklyni Shomrei Hadas temetkezési vállakozás már nyilvánosan kér segítséget; annyi halottjuk van hogy nem tudják őket eltemetni.

Villás targoncával viszik a halottakat a kórházakból

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban mintegy 1.4 millió magyar származású polgár él. Döntő többségük a Keleti-Parton, a New York körüli mintegy 200 mérföldes körzetben.  Történelmi okokból New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut és Massachusetts államokba került a magyar kivándorlók többsége.

A zsidó származású amerikai magyarok is a Keleti-Parton, főleg New York könyékén telepedtek le. Jelentős számú vallásos magyar származású ultraortodox zsidó él New York-ban, sokuk követi a szatmári, a munkácsi vagy éppen a nagykállói rabbik tanításait. Főleg Brooklyn városrészében élnek.

Megjelentek az első részletes statisztikák is a New York-i koronavírus helyzetről, és úgy tűnik, hogy most már lehetetlen „megfogni” a fertőzést a metropolisban.  A legrosszabbra kell számítani.

Jelenleg az igazolt amerikai fertőzések mintegy fele egy viszonylag kis területre, New York-ra és környékére koncentrálódik.   Ezen sorok írásakor az amerikai koronavírus áldozatok száma mintegy 4000, jelentős részük is erről a környékről került ki.  New York államból 1700, és magából a városból, New York City-ből mintegy 1000 halálos áldozatról jelentettek.

New York nagy kerületei

A jövőt lehetetlen megjósolni, de a legóvatosabb modellek is áldozatok tízezreivel számolnak ezen a környéken.

A koronafertőzés nyilvános statisztikái szerint New York városán belül is jelentő eltérések mutatkoznak. Például Manhattan fertőzési mutatói alacsonyabbak Brooklyn vagy a Bronx mutatóinál. De Brooklynon belül is jelentősek az eltérések.  A sűrűn lakott Williamsburg és Borough Park környékek erősen fertőzöttek és itt él a magyar származású ultraortodox zsidók túlnyomó többsége is.

New York fertőzöttségi térképe. A sötétebb szín nagyobb fertőzöttséget jelent.

New York városának mintegy 8 millió lakosa van és a város több „borough”-ra, vagyis kerületekre oszlik. Brooklyn (2.5 millió lakos) és Bronx (1.5 millió lakos) jelenleg a legfertőzöttebb, és ugyan Manhattan és a ritkábban lakott Staten Island mutatói alacsonyabbak de ez változhat. Brooklynon belül, a sűrűn lakott Williamsburg (felső sárga karika) és Borough Park (alsó karika) most már fertőzőttségi gócpontoknak számítanak.  Ezeken a környékeken a lakosság túlnyomó többsége zsidó származású, főleg ultraortodox. Egyébként Brooklyn teljes lakosságának mintegy negyede, több mint 600 ezer lakos zsidó származású.

Brooklyn fertőzöttségi térképe

Nincsen statisztika a halálos áldozatok vallási hovatartozásáról. Viszont számos tudósítás jelent meg arról, hogy a zsidó temetkezési vállakozások már képtelenek eltemetni az áldozatokat. Vita robbant ki a rituális halott mosdatás, a tahara kérdésében is. A vallási előírások szerint a halott testét tisztára mossák, a körmöket kitisztítják, a halott haját kifésülik a temetés előtt majd ezután a halottat felöltöztetik és a koporsóba helyezik. A feladatot gyakran önkéntesek végzik.

A koronavírus járvány miatt kevesen vállalkoznak halottmosdatásra és veszélyben került a rituális szabályok betartása. A brooklyni Shomrei Hadas temetkezési vállakozás már nyilvánosan kér segítséget; annyi halottjuk van hogy nem tudják őket eltemetni.

A Brooklyn negyed Crown Heights környéken található Chabad világközpont fennállása óta először bezárt. Számos ultraortodox idős rabbi karanténban van, és nem nyilatkozik. Mivel a jiddis nyelvű újságok többsége sem jelenik meg nehéz hiteles információt kapni arról, hogy pontosan mi is történik a zárt ultraortodox közösségekben.

Címkék:Brooklyn, koronavírus, New York, temetés

[popup][/popup]