Anglia: a Holokauszt 89 éves túlélője elsők között kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Eve Kugler elmondta, hogy „nagyon izgatott és boldog”, hogy elsők között kaphatta meg a vakcinát.

Forrás: Holocaust Educational Trust

A nyolcvankilenc éves túlélő, Eve Kugler az elsők között kapta meg a Pfizer cég által kifejleszette Covid-19 vakcinát, amikor a brit egészségügyi hatóság (NHS) ezen a héten elindította tömeges oltási programját az Egyesült Királyságban.

Kugler asszony, mielőtt pénteken megkapta a neki ingyen járó oltást, felszólította a nagyközönséget, hogy oltassa be magát, mert az “életet ad nekünk”.

„Nagyon izgatott és boldog vagyok, hogy megkaptam ezt az oltást. Még a barátaimnak és az Amerikába élő gyermekeimnek is meséltem erről.

Karen Pollock, a holokauszt oktatási szervezet (Holocaust Educational Trust) ügyvezető igazgatója szerint a holokauszt túlélők számára volt a legnehezebb túljutni a válságos időszakon. „De a túlélőinkre jellemzően a legnehezebb körülményeket is átvészelték és ezzel mindannyiunkat inspiráltak.

“Csodálatos, hogy Eve megkapta az oltást, és remélhetőleg még sok túlélő követi őket” – mondta.

Kugler asszony, aki a németországi Halléban született, hétévesen szemtanúja volt a Kristályéjszakának, mielőtt 1939 júniusában, hamis vízummal sikerült Franciaországba menekülnie.

Ott megérte a náci megszállást, mielőtt 1941-ben sikerült kijutnia Amerikába, ahol nevelőotthonokban élt, Ruth nővérével. Szüleik négy koncentrációs tábort éltek túl Franciaországban, és a családtagok 1946-ban találkoztak újra.

A Holokauszt Oktatási Központ útján Kugler asszony továbbra is fiatalok ezreivel osztja meg emlékeit.

Jewish Chroncile

[popup][/popup]