Andy Grove – A Király utcától a kaliforniai Sziliciumvölgyig

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Technika - tudomány, Történelem

A világsajtó vezető helyen közölte a nekrológját és Budapesten is megjelent a hír, hogy 79 éves korában elhunyt Andy Grove, vagy ahogy Magyarországon ismerték, Gróf András. 

sns-steve-jobs-years-pictures-018

Andy Gove (balra) az Apple-t megalapító Steve Jobs társaságában

 Grove az amerikai csúcstechnológia meghatározó figurája volt, az Intel elnök vezérigazgatója. 1997-ben a Time Magazine az Év Emberévé választotta.  Grove jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni. Ha tanácsra volt szüksége, hozzá fordult Steve Jobs, az Apple alapítója, Bill Gates, a Microsoft létrehozója, vagy Mark Zuckerberg, a Facebook megálmodója.  Az amerikai számítástechnikai ipar koronázatlan királya volt, a kaliforniai Sziliciumvölgy egyik alapítója.  

Az angol nyelvű nekrológok megírták, hogy Budapesten született, magyar származású, és azt is megtudtuk, hogy zsidó családban nőtt fel, valamint Holokauszt túlélő.

A fiatal Andy Grove

Arról viszont nemigen írtak, hogy miután 20 éves korában elhagyta Magyarországot, szinte soha nem beszélt magyarul, soha nem tért vissza Budapestre. Majd 60 évig élt Kaliforniában, ahol nagy magyar emigráns közösség él, de semmilyen kapcsolata nem volt az amerikai magyarokkkal. Nagysikerű memoárt írt életéről és disszidálásáról Swimming Across címmel, de soha nem vállalt szerepet az 1956-os ünnepségeken.

Grove soha nem gyakorolta a zsidó vallást sem, nem járt zsinagógába és nem vett részt semmilyen zsidó rendezvényen. Holokauszttúlélő volt, de nem jelent meg Holokauszt megemlékezéseken, nem fogadott el meghívást sem azokra.

*

Gróf András 1936-ban született Budapesten, és a Király utcában, zsidó környezetben nőtt fel.  Szülei egy tehenészetet üzemeltettek Bácsalmáson. Édesapja túlélte a munkaszolgálatot, ő pedig édesanyjával először Bácsalmáson bujkált, majd amikor a vidéki zsidók deportálására került a sor, sikerült visszajutniuk Budapestre.  Ott vészelték át a nyilas terrort.

Később megtudja, hogy édesanyjának abortusza volt a háború alatt, nem akart gyermeket hozni a világra.

GroveGatesss

A fiatal Bill Gates társaságában

A felszabadulás után a család Pesten marad és András a Madách Gimnáziumban érettségizik. Felveszik a Műegyetemre, vegyésznek készül. Amikor 1956-ban kitör a forradalom, a 20 éves egyetemista elhagyja az országot és az USS General LeRoy Eltinge haditengerészeti szállítóhajón érkezik Amerikába.  Megváltoztatja családnevét, Gróf helyett Grove lesz, azt könnyebb kiejteni.

New York-ban a City College-ban tanul tovább és nyaranként a konyhákon dolgozik a Catskill üdülőövezet szállodáiban. Ott ismeri meg feleségét, Eva Kastan-t, aki pincérlány ugyanott.

Eva Bécsben született 1935-ben, majd hároméves korában szüleivel a nácik elől Bolíviába menekült. Ott nőtt fel.  Németül kiválóan beszél, de inkább spanyol az anyanyelve. Kastan 1953-ban került New York-ba, a Hunter College-ban folytatott egyetemi tanulmányokat, mellette éttermekben dolgozott.

groveandy-time1

Az év embere 1997-ben

1958-ban házasodtak össze.   A frigyre egy katolikus templomban, New York, Queens negyedében került sor.  Kastan New York-i rokonai vallásos katolikusok voltak, és ragaszkodtak a templomi esküvőhöz,  Andyt pedig nem érdekelte a dolog.

Grove soha nem titkolta zsidó származását, de nem volt kapcsolata a zsidó közösséggel.  Nem nyilvánított véleményt Izraellel kapcsolatban sem, pedig cége Izrael legnagyobb technológiai befektetője és munkaadója. Grove-nak nem volt bar micvója, de önéletrajzában leírja, hogy édesanyja unszolására egy héber imát recitált el a felszabadító zsidó orosz tisztnek 1945-ben.

Vagyonát félmilliárd dollárra becsülték. Nagy összegeket fordított jótékonysági célokra; a New York-i City College és Hunter College dollármilliókat kapott. Ugyancsak sokat adott a Parkinson-kór kutatására.

AndyGroveLesVadasz (1)

Sötét ingben szemüveggel, hátul Andy Grove, előtte barátja, Leslie Vadász, kockás öltönyben.

A család diszkrét volt.  Biztonsági okokból két lánya és unokái neveit sem hozták nyilvánosságra. Temetésére vonatkozóan sem közöltek semmit, nem tudni, hol és hogyan temették el.

*

Ezen sorok írója évtizedekkel ezelőtt találkozott Grove-val, aki mindig kimért volt. Kedélyes csevegés nála nem létezett. Hangosan, már-már kiabálva beszélt, később tudtam meg hogy gyermekkora óta hallásproblémái voltak.

Az Intel-nél dolgozott Magyarországról elszármazottak egy kis csoportja is, de ő senkivel nem volt baráti kapcsolatban. Talán Leslie L. Vadász volt az egyetlen kivétel, aki egyidős volt vele, és akit Grove hívott az Intelhez. Vadász, családjával, szintén Pesten élte túl a Holokausztot.

 

 

 

Címkék:Andy Grove, Intel, Leslie Vadász, Steve Jobs

[popup][/popup]