Amszterdami főpolgármester: Netanjahu árt az antiszemitizmus elleni küzdelemnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Három kontinens 21 országának 32 polgármestere tartott négyórás közös webináriumot kedden. Az esemény házigazdája Uwe Becker, frankfurti polgármester volt. A „Polgármesterek csúcstalálkozója az antiszemitizmus ellen” elnevezésű tanácskozás először került megrendezésre.

Femke Halsema (Forrás: Amszterdam város honlapja)

Hogy a téma mennyire érzékeny, az is mutatta, hogy Femke Halsema amszterdami főpolgármester videó felszólalásában Izrael politikáját bírálta, és mégsem minősítették antiszemitának. Halsema szerint „ha valaki politikai haszonszerzésből a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát egy állam ellen antiszemitának ítéli, alulértékeli az antiszemitizmust annak jelenlegi és történeti vonatkozásában. Helytelen volna Izrael kritikáját zsidógyűlöletnek minősíteni.”

Múlt évben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) úgy határozott, hogy eljárást kezdeményez Izrael ellen a Gázában 2014-ben állítólagosan elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. Benjámin Netanjahu a lépést „antiszemita rendeletnek” minősítette.

Halsema azonnal rendreutasításban részesült a Twitteren Naor Gilon, Izrael állam hollandiai nagykövete részéről: egy antiszemitizmussal foglalkozó nemzetközi konferencián talán azon kéne elgondolkodni, miért éri Izraelt aránytalanul sok bírálat?

Az online csúcstalálkozó szervezői támogatták a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) meghatározását, amely azt is tartalmazza, hogy Izraelt érő kritika, más ország bírálatához hasonlóan, nem tekinthető antiszemitának. Az aránytalan bírálat azonban már igen. Voltak, akik ez utóbbit vitatták, mivel szerintük arra irányul, hogy az izraeli kormányzat bírálatát bénítsa, mentegesse. Liberális tudósok a héten olyan javaslattal álltak elő, amely tágabb teret engedne Izrael bírálatának.

Becker szerint „az IHRA definíciója hatékony az antiszemitizmus leleplezésében”. Ugyanakkor rámutatott, hogy a küzdelem jóval túlterjed a meghatározáson.

Uwe Becker azt nyilatkozta a Jewish Telegraphic Agencynek, hogy „abból a célból szándékozott az antiszemitizmus elleni harcban érintetteket összehívni, hogy eszmét cseréljenek, és érezzék, hogy nincsenek egyedül.” Hozzátette: „a németországi antiszemitizmus éppoly szerteágazó, mint maga a német társadalom. A koronavírus pedig inkubátorként működik, amennyiben teret nyújt az összeesküvés-elméletek terjedésének.”

„Amikor zsidó állampolgáraink megkérdőjelezik biztonságukat városainkban; amikor a fiúk félnek kipát hordani és inkább a baseball sapka mellett döntenek; amikor a lányok jobbnak látják, ha elrejtik a Dávid csillagos nyakláncukat, fel kell lépnünk. Rajtunk a sor, hogy cselekedjünk.”

JTA – Bassa László

Címkék:Amszterdam, antiszemitizmus, ICC, IHRA, Netanjahu, polgármester

[popup][/popup]