Amszterdam: akiket zavar a botlatókő

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Két amszterdami lakos panaszának eleget téve eltávolítottak és áthelyeztek egy holokauszt áldozat emlékét őrző botlatókövet egykori háza bejárata elől.

Képünk illusztráció

A Joachim Elte nevét viselő fémplakettet még 2014-ben helyezték el a Nicolass Maes utca 3. számú ház előtti járdán. A ház két lakója azonban azt követelte, hogy vigyék el „amilyen messze csak lehet”, és amikor Sebastiaan Capel, a város déli kerületének polgármestere nem adott helyet követelésüknek,  a bírósághoz fordultak.

Beadványában a két lakos arra hivatkozott: elegük van abból, hogy a kő állandóan egy 51 éves könyvelő elhurcolására és náci koncentrációs táborban bekövetkezett halálára emlékezteti őket. Azzal is érveltek, hogy a kő „árt a hely hangulatának”, zavarja a család magánéletét, mert sok az érdeklődő járókelő.

A keresetet vizsgáló bíró nem adott utasítást a plakett eltávolítására, hanem az ügyet a helyi törvényszék hatáskörébe utalta.

Az áldozat, Joachim ELTE fotója egy korabeli útlevélkérelmen

Amszterdamban mintegy 400 botlatókövet helyeztek el a holokauszt áldozatainak házai előtt. A mozgalmat egy német művész, Gunter Demnig kezdeményezte 1996-ban, és az óta több mint 50 ezer emlékjelet helyezett el 18 európai országban.

Az említett amszterdami kerületben nem kötelező kikérni a helyi lakosok beleegyezését az emlékplakettek elhelyezéséhez.

Amszterdam város önkormányzata eddig két panaszos beadványt kapott hasonló ügyben. Az egyik egy holokauszt túlélőtől érkezett, aki a fájó emlékekre hivatkozott, a másik egy szállodatulajdonostól származott, akinek üzletét, úgymond, rontotta az emlékjel. A túlélő kérésének eleget téve a plakettet az utca távolabbi részében helyezték el, a másik beadványt elutasították. A mostani két panaszos nem kívánt nyilatkozni a maga beadványáról.

Az elmúlt években a holland média több esetben tájékoztatott a holokauszt megemlékezéseket övező ellenállásról. Az egyik ilyen az utrechti vasúti múzeummal volt kapcsolatos. Máskor a főváros lakói akadályozták meg emlékfal felállítását Amszterdam egyik központi parkjában.

Hollandiában mintegy 140 ezer zsidó élt, amikor a németek megszállták az országot 1940-ben. 75%-uk lett a holokauszt áldozata; ez a legmagasabb arány Nyugat-Európában.

A JTA cikke nyomán Bassa László

 

[popup][/popup]