„Ámosz Oz szavai után… kezdem azt gondolni, hogy zsidó vagyok”

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom, Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika

Kommentek az orosz tévében bemutatott Ámosz Oz interjúhoz

Forrás: Youtube

Az ismert orosz/zsidó műsorvezető, V. Pozner interjút készített Ámosz Oz izraeli íróval, amit nemrég lapunkban ismertettünk. A Youtube-on is látható beszélgetéshez sok hozzászólás érkezett. A kommentelők többsége oroszországi vagy izraeli. Ezekből tallóztunk. Sokan elragadtatásukat fejezték ki, mások érdemben szóltak hozzá. Hitek és tévhitek sorjáznak, vélemények csapnak össze ellenvéleményekkel, magasra csapnak a szenvedélyek, röpködnek a krédók…

 

G.G. (nő) Hogy ha azt mondom, érdekes volt, azzal nem mondtam eleget. Különösen azok után, ha a mi (értsd orosz tévé, a szerk.) politikai beszélgetős műsorainkat nézzük, ez az ember valamilyen földönkívülinek tűnik.

O.S. (ffi) Milyen bölcs és okos ember; gondolatait pontosan fogalmazza, szavait gondosan válogatja meg.

Ju.Zs. (ffi) ’A zsidóktól a legkeresztényibb viselkedést várják el’ – telitalálat! Én ugyan nem vagyok zsidó, de elismerésemet fejezem ki a megfogalmazásért.

W.S. (ffi) Ez az ember félrevezeti azokat, akik nem ismerik a kereszténységet. Regénye (Júdás, a szerk.) hemzseg a Krisztus ellenes gondolatoktól és csúsztatásoktól. ÁMOSZ OZ azok örököse, akik megfeszítették Jézust. Pozner ugyanaz, ezért ők ketten pompásan megértik egymást. Ideje lenne az ilyen fanatikus őrülteket leparancsolni az orosz tévécsatornákról.

Anna (válasz) Mondd, Te talán annyira otthon vagy a kereszténységben? A Bibliát eredetiben olvasod, érted és értelmezed? A ti Evangéliumotok egy az egyben a Tóra másolata. És nemcsak rosszul írták meg, hanem tele van önkényes hozzáköltéssel.
Ez először.
Másodszor. Ti voltatok azok, akik megfeszítettétek Krisztust, és hordozzátok a kereszten, ti sötét lelkűek! Azt hiszitek, hogy nyugodtan bűnözhettek, a mi népünk fia pedig megváltja bűneiteket. Na arra várhattok, bálványimádók!

Vlagyimir Pozner (forrás: youtube)

O.L. (ffi) Két nyolcvan éves vénember olyan témákról beszélget, amiről a sikeres fiatal menedzserek sohasem hallottak.

V K. (nő) Vlagyimir Vlagyimirovics, köszönet azért, hogy megismertetett ezzel a csodálatos emberrel. Szerintem ez az egyik legjobb interjú, amit valaha is készített.

t13 Jellemző, hogy Pozner az adást Luther Mártonról – vallási fanatikusról és elvetemült antiszemitáról – szóló tanmesével zárja. Ahogy mondani szokás, a szerkesztőség véleménye eltérhet…

R.B. (ffi) Pozner öngyűlölő zsidó, roppant ellenszenves. Ámosz Ozt Izraelben árulónak tartják. Igazuk van.

V.I. Megfogott az, hogy a beszélgetés I-nnel – párbeszéd saját énünkkel. I-n bensőkben él, kiben több, kiben pedig kevesebb van belőle. Ez az egyén fejlettségétől, pontosabban műveltségi szintjétől függ. (Én egyébként szláv vagyok.)

A.Sz. Ámosz Oz tehetséges szerző és publicista, a szó és meggyőzés mestere. Annál is veszélyesebb Izraelre és a zsidóságra nézve. Politikai nézetei és tevékenysége tönkreteszi a zsidó államot. Ez nem bűn, hanem annál sokkal rosszabb: hiba. Ezért számomra Ámosz Oz, mint ember és író nem létezik.

V.Sz. (válasz) Ámosz Oz még íróként se tetszik? Akkor, bátyuska, maga fanatikus módján gondolkodik. Olvassa el figyelmesen a Balfour-deklarációt, tanulmányozza a statisztikát, arányokat és változásokat a zsidók Palesztinába településéről. Arról már nem is beszélve, hogy a nyilatkozat nem vette figyelembe a nemzetközi jogot. Közben keressen hasonló precedenst a világtörténelemben arra, hogy egy nép, amely történelmi okokból elveszítette otthonát, visszatér oda, és azt – a világ vezető hatalmainak egyesült erőfeszítése nyomán – tálcán kínálják föl neki. Vegyük a kurdok, baszkok példáját. Éppen ezért Oznak ezerszer igaza van, amikor az arab–izraeli konfliktust kölcsönös kompromisszumokon keresztül javasolja megoldani. Azok a hatalmak illetve jogutódjaik pedig vállaljanak kezességet arra, hogy mindkét oldal betartja a megállapodást. Akkor nem lesznek lövöldözések, a szuverén emberi jogok és szabadságjogok megsértése. Először lassan fogyni kezdenek, majd teljesen megszűnnek a problémák.

X.D. Ámosz Oz szavai után, hogy ki a zsidó, kezdem azt gondolni, hogy zsidó vagyok.

M.P. (ffi) Nyilván okos ember, de Izrael-ellenes retorikája szerencsére kevesek helyeslésével találkozik. Itt már a sünök számára is világos, hogy semmilyen palesztin állam nem lesz sohasem, és Ámosz úr csupán a zsidó állam kommunista múltjának terméke.

P.L. Ilyen „balos” nézetek (Oz és Pozner részéről) az európai gyakorlatban teljesen lejáratták magukat – így alakult ki Europisztán.

M.K. Az még hagyján, hogy Ámosz Oz nem tudja, hogy Tolsztoj miért nem kapott Nobel-díjat, de Pozner az interjúra készülés során igazán értesülhetett volna arról, hogy visszautasította azt. Ilyen értelmű levelet írt az odaítélő bizottságnak, így a díjat egy középszerű francia költőnő kapta 1901-ben.

J.J. Nem gondoltam volna, hogy Ámosz Oz Oroszországban ilyen elismerésben részesül. Emelem kalapom, Pozner úr, köszönet Önnek az interjúért!

A.G. Jártam Jeruzsálemben. A város valóban két részre oszlik, az óvárost beleértve. Csak a zsidó részben ajánlatos szabadon sétálni. Az arabokat pedig nyilván kultúrára kellene tanítani. Ha összeszámoljuk, hogy Izrael mennyit költ védelemre és biztonságra, abból Egyiptomtól sivatagot lehetne venni, és a vitás területek lakosságát oda telepíteni, az arabok vagyoni, kulturális és műveltségi szintjét pedig emelni. Jóllakott környezetben nehezen terjednek a radikális nézetek. Ha megnézzük az Emírségeket – az ottani arabok normális, udvarias és kulturált nép. Az izraeli muszlim lakosság is ilyenné válhatna. Izrael viszont nem világi, hanem vallásos ország. Minden egyrészt az izraeli elit vallásosságán, másrészt a muszlimok vallásos gondolkodásán alapul. Ezért a konfliktus végét nem látni, az izraeli lányok és fiúk pedig továbbra is úzikkal a vállukon flangálnak ahelyett, hogy dolgoznának, tanulnának, vagy járnák a világot.

I.R. A Júdás mondanivalóját már régen megfogalmazta Kazantzakis a Jézus Krisztus utolsó megkísértése c. könyvben. A szerző nem csupán igen művelt ember, de novícius is volt az Athosz-kolostorban, ahol nyilván több apokrif Júdás evangéliumot is olvashatott.

B.K. A gondolat a kérdéseket feltenni nem képes emberről és az árulásról zseniális. Valami hasonlót olvastam Kunderától A lét elviselhetetlen könnyűségében. Idézet. Kisgyerekkoromtól fogva Apám és a tanító úr azt mondták nekem, hogy ez az elképzelhető legrosszabb. De mi is az árulás? Vágy a fennálló rend megdöntésére és valami ismeretlen felé történő haladásra. Szabina számára pedig nincs semmi szebb, mint az út az ismeretlenbe.

Y: Ámosz Oz okos és bölcs ember. Nekem a legtöbb esetben tetszenek Pozner műsorai. De ez a mostani a világ több száz népe közül egyetlen egy problémájával foglalkozik. A zsidóknak egészséget és boldogságot kívánok, de a problémáik valahogy nem érdekelnek. Talán azért, mert nekem személyesen és népemnek több száz saját problémája van. Vagy talán azért, mert Oroszországban a tévében megnyilvánulók 80%-a zsidó? Nem tudom. Nem, én nem a zsidók ellen vagyok. De állandóan őket nézni – unalmas dolog. Bár Poznert speciel tisztelem.

H.F. Zseni és gonosztevő – össze nem egyeztethető fogalmak. (Oz) a nemzet szégyene, antiszemita és Izrael ellensége.
Amikor a zsidókat kitelepítették Gázából, cikkében azt írta: házaik felrobbantásával a telepesek csak azt kapták, ami érdemeltek. Hadd szenvedjenek egy kicsit most azért a tömérdek szenvedésért, amit a szabad Izraelnek okoztak harminc éven át.
2011 márciusában, néhány nappal az itámári terrorcselekményt követően, amiben három kisgyermek és szüleik vesztették életüket, könyvet küldött a börtönbe az 5 életfogytiglanját töltő Marwan Barghoutinak. A dedikációban azt írta, reméli, hogy ’mihamarabb találkoznak békés és szabad körülmények között’.
2013 áprilisában egyike volt azoknak, akik petíciót küldtek Netanjáhu miniszterelnöknek, amiben Samir Isaoui terrorista kiengedését követelték, miután az éhségsztrájkot hirdetett a börtönben, ahol 26 éves büntetését töltötte. Neki is küldött levelet, amiben ez állt. ’Számomra fájdalmas, hogy kénytelen vagy éhezni. Rohamosan romló állapotod aggaszt bennünket.’

Válogatta és fordította: Bassa László

Címkék:Ámosz Oz, Judás, Vlagyimir Pozner

[popup][/popup]