Amikor terroristát kérnek föl egyetemi előadást tartani

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A San Francisco-i Állami Egyetem (SFSU) előadásra hívta meg Leila Khaledet, az ismert palesztin terroristát. Az egyetem szóvivője kijelentette, hogy egy „közéleti személyiség” meghívása nem értelmezhető nézeteinek támogatásaként.

Leila Khaled az 1970-es években

Az SFSU Arab és Moszlim Etnikai és Diaszpóra Intézete (AMED) Zoom konferenciát rendez szeptember 23-án. Címe: „Whose Narratives? Gender, Justice, & Resistance: A conversation with Leila Khaled”. Az intézet részéről Rabab Abdulhadi and Tomomi Kinukawa vesznek részt. Előbbi személy széles körben ismert Izrael ellenes tevékenységéről.

Leila Khaled kulcsszerepet játszott két repülőgép-eltérítési akcióban: a Rómából Tel Avivba tartó TWA 840-es járat elrablásában 1969-ben, és az Amszterdamból New York Citybe tartó El Al 219 járat eltérítésében a következő évben. A Sin Bét szerint ő a PFLP (Népi Front Palesztina Felszabadításáért) vezetője Jordániában.

„Roppant nyugtalanító, hogy az SFSU tanárai természetesnek tartják, hogy ún. ’nyitott előadótermekben’ szervezzék meg egy az USA által terroristának nyilvánított szervezet vezetőjének föllépését. Ez az alkalom hozzájárul a zsidó és cionista diákok körüli mérgező légkör további romlásához.”” – nyilatkozott Miriam Elman, az Academic Engagement Network ügyvezető igazgatója. „A tanmenetbe nem fér be a politikai és ideológiai nézetek hangoztatása.”

Brooke Goldstein, a Lawfare Project jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, aki 2019-ben pert indított az SFSU ellenében egy diszkriminációs ügy kapcsán, ugyancsak arra hívta föl a figyelmet, hogy a hírhedt terrorista meghívása hozzájárul a zsidó diákok iránti ellenségesség fokozódásához. Erre válaszul az egyetem szóvivője megjegyezte, hogy egy közéleti személyiség meghívása nem értelmezhető az előadó nézeteinek támogatásaként.

Leila Khaled 2017-ben az Európa Parlamentben tart előadást

„A felsőfokú képzés és egyetemi környezet lehetővé teszi, hogy a diákok ellentétes eszmékkel, nézőpontokkal és életfelfogásokkal ismerkedjenek meg. Fontos, hogy független, személyes véleményt alkossanak helyi és globális eseményekről. Az egyetem a vélemények piaca, és a SFSU szerint mindenki szabadon hirdetheti nézeteit, mások pedig az azzal ellenkezőt” – így a szóvivő.

Elman szerint a tudományos szabadság – különböző eszmék hirdetése – fenntartása mellett tartózkodni kell a politikai és ideológiai eszmék sulykolásától.

Különböző Izrael párti és zsidó szervezetek (StandWithUs, CAMERA on Campus, AMCHA Initiative) egyhangú követelése, hogy az SFSU határolódjon el az eseménytől, és ítélje el azt. Hangoztatják, hogy Leila Khaled közreműködésével a PFLP több mint 100 bombamerényletet, fegyveres támadást és gyilkosságot követett el. Kaliforniában a gyűlöletet fogja szítani, és erőszakra fog uszítani.

Elman megjegyezte, hogy „a női terroristák dicsőítése trendi lett az amerikai campusokon, és Leila Khaled arcképe ott látható posztereken, röplapokon, trikókon és graffitiken. Múlt tavasszal a San Diego-i Állami Egyetemen a Women’s Resource Center egyik hírlevelében is megjelent a képe, és akkor a vezetőség hosszasan kért elnézést, elismerve, hogy a biztonságos, támogató és befogadó környezet mennyire fontos és hogy ez mekkora kárt okozott a zsidó diákok közösségének.”

Leila Khaled. mint palesztin ikon Betlehemben 211-ben; (EPA/ATEF SAFADI

2017. szeptemberében Leila Khaledet meghívták az Európai Parlament (EP) ülésére annak ellenére, hogy a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) az EU terrorista szervezeteket tartalmazó listáján szerepel. Felszólalásában jogosnak nevezte a terrorizmus alkalmazását.

Jelenléte az Európai Parlamentben kiváltotta a zsidó csoportok tiltakozását. A parlament több mint 60 tagja levelet fogalmazott meg Antonio Tajaninak, a parlament akkori elnökének, azt követelve, hogy a szervezet intézményei és hivatalnokai tanúsítsanak zéró toleranciát a terroristák és szélsőségesek ellenében, és a parlament járjon elől jó példával. Tajani válaszában azt ígérte, hogy „terrorista hátterű vagy kapcsolatokkal rendelkező személyek nem szólalhatnak föl az EP-ben”.

Az ígéret ellenére 2019 júliusában, két hónappal az új EP megválasztását követően Manuel Pineda spanyol képviselő, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció tagja Brüsszelben a parlament épületében fogadta a PFLP két magas rangú vezetőjét.

ejpress – Bassa László

Címkék:Kalifornia Egyetem, Leila Khaled, palesztin terrorizmus

[popup][/popup]