Amerikai zsidó vívó sikere Budapesten

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Sport

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége gyorshírben jelentette az amerikai sikert. „Gratulálunk az Egyesült Államok férfi vívócsapatának a hétvégén, Budapesten megrendezett csapat-világkupán szerzett első helyért!”

Eli Dershwitz

Az amerikai csapat négy vívója – Eli Dershwitz, Filip Dolegiewicz, Colin Heathcock és Mitchell Saron – aranyérmet vihetett haza, miután legyőzték a világelső Koreát, valamint a ranglistán második helyen álló Magyarországot és az ötödik Olaszországot. Megjegyezték, hogy Dershwitz, Dolegiewicz és Saron a Harvard Egyetemen végeztek, míg a 18 éves Heathcock idén ősztől lesz a neves egyetem diákja. A Harvard ünnepelt és az amerikai sportolók hamarosan a párizsi olimpiai játékokon indulnak, ahol érmet várnak tőlük.

A csapat nagy sztárja a 28 éves Eli Dershwitz, aki jól ismert vívó az Egyesült Államokban. Konzervatív zsidó család sarja és a Boston melletti Natick városkából származik. Családja az ottani Temple Israel nevű zsinagóga tagja. Ott volt a Bár Micvója is és részt vett a Makkabi Játékokon is.

A Harvard csapata ünnepli a budapesti diadalt – Eli jobbszélen

A 186 cm magas, balkezes vívó 2016 és 2020-ban is az amerikai olimpiai csapat tagja volt, de akkor még nem jött ki neki a lépés. 2018-ban már a világranglista élén állt.

Dershwitz 1993-ban született Massachusetts államban. Édesanyja, Renee Goetzler, lengyel Holokauszt túlélők lánya. Anyai nagyanyja, aki Tarnowból származik és egy lengyel farmon, hamis papírokkal vészelte át a második világháború viszontagságait. Anyai nagyapja pedig a lengyelországi Jaslo-ból a Szovjetunióba menekült, míg végül Szamarkandban, Üzbegisztánban sikerült túlélnie a vészkorszakot.

Eli szüleivel

Eli 2019-ben a Harvard Egyetemen történészként diplomázott és a híres Harvard Crimson vívócsapatban indult el a pályafutása. Párizsban olimpia arany várományosa, az olimpiai ötkarikát már a karjára is tetováltatta!

Eli az olimpiai ötkarikás tetkóval

 

 

Címkék:olimpia, Párizs

[popup][/popup]