Amerikai zsidó vezetők köszöntötték Bident

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amerikai zsidó szervezetek szerdán lelkesen köszöntötték Joe Bident beiktatása alkalmából.

Ronald S. Lauder, a Worl Jewish Congress elnöke  (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Bidennek – csaknem fél évszázados politikai pályafutása alatt – volt alkalma megismerkedni az amerikai zsidó vezetőkkel és a közösséggel. Először 1973-ban látogatott el a zsidó államba, közvetlenül a jom kippuri háborút megelőzően.

Erre emlékeztetett Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke az új elnökhöz és Kamala Harris alelnökhöz intézett üdvözletében:

„Több mint ötven éve ismerem Biden elnököt, és mondhatom, hogy a zsidóságnak nem lehetne nála jobb barátja és szövetségese a Fehér Házban” – nyilatkozta Lauder. Megemlékezett arról, hogy amikor a WJC 2016-ban Theodor Herzl Díjjal tüntette ki Bident, az akkori alelnök beszédében kijelentette: „A közöny hallgatást, a hallgatás pedig beleegyezést jelent.” Lauder hozzátette: „Tudom, hogy országa vezetőjeként is ehhez tartja majd magát, és az egyenlőség, tisztesség és igazságosság felé vezet bennünket.”

Kamala Harris történelmet írt azzal, hogy ő lett Amerika első női és színes bőrű alelnöke. A Hadassah — az Amerikai Nők Cionista Szervezete — hivatalba lépése alkalmából köszöntötte őt. „Arra készülünk, hogy a Hadassah közel 300.000 fős tagságát érintő fontos ügyekben fogunk együttműködni a Biden kormánnyal. Ezek közé tartozik az amerikai-izraeli kapcsolatok ápolása, az antiszemitizmus elleni küzdelem idehaza és külföldön, a női jogok megerősítése és a nők egészségének védelme” – áll a szervezet nyilatkozatában.

A Los Angelesi központú Simon Wiesenthal Center (SWC) arra emlékeztet, hogy Biden olyan időben veszi át a kormányzást, „amikor az Egyesült Államok, a világ szabadságának legfontosabb támasza súlyos kihívásokkal szembesül”. Marvin Hier rabbi, az SWC vezetője Ézsaiás próféta szavait idézte az új kormányzatot üdvözlő imájában – az igazságosság győzedelméről.

„És lakozik a pusztában jogosság, és igazság fog ülni a termőföldön; És lesz az igazság műve békesség, és az igazság gyümölcse nyugalom és biztonság mindörökké.” „I-ten áldja meg Joseph Biden elnököt, Kamala Harris alelnököt, valamint az Egyesült Államok szenátusának és kongresszusának tagjait.”

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:amerikai zsidó vezetők, Biden

[popup][/popup]