Amerikai diákszenátus: az anticionizmus nem antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több mint négyszáz zsidó diák kivonult az ülésről, miután az Illinois Egyetem diákszenátusa – egy palesztinpárti szervezet nyomására – megszavazta, hogy az anticionizmus és antiszemitizmus között nincs kapcsolat.

Zsidó diákok tiltakoznak a határozat ellen (fotó: .juf.org/)

Múlt szerdán az amerikai University of Illinois Urbana-Champaign (UIUC) diákszenátusa ülést tartott, amelyen 29-4 arányban, négy tartózkodás mellett olyan határozatot fogadott el, mely „elítéli a rasszizmussal kapcsolatos tudatlanságot, valamint az anticionizmus és az antiszemitizmus azonosítását”. A dokumentumot öt olyan diák szövegezte, akik a Students for Justice in Palestine (SJP) nevű Izrael-ellenes szervezet helyi csoportjához tartoznak.

Zsidó csoportokkal nem konzultáltak; így a szöveg az SJP antiszemitizmus definícióját tartalmazza. Az ülést és szavazást Szukkot ünnepére időzítették, amikor a zsidók felbukkanása nemigen várható. Ian Katsnelson, a diákönkormányzat egyetlen zsidó szenátora az ülést követően szerzett tudomást a határozatról.

Justice for Palestine standja az Illinoisi egyetemen

Tiltakozásul az UIUC több mint négyszáz zsidó diákja, diákszövetségek, a Chabad, Hillel és más szervezetek tagjai kivonultak a diákszervezet üléséről. (Az illinoisi Chabad diákcsoport tagjai éjszakai virrasztást tartottak az antiszemita erőszak pittsburghi és hallei (Németország) áldozatainak emlékére.)

A határozatot válasznak szánták Robert Jones, az egyetem kancellárjának október 9-én kelt emailjére, amely elítélte az antiszemita megnyilvánulásokat a campuson. Ezek közé sorolta a kancellár az idegen nyelvi tanszék épületében festett horogkeresztet, valamint vagy egy előadást amely „Palesztina és a nagy visszatérés menete: ellenállás 70 év Izraeli terrorja közepette” címmel hangzott el – szintén az SJP egyik tagja részéről. Az SJP felszólította Jonest hogy vonja vissza üzenetét és kérjen bocsánatot. A palesztinpárti szervezet az ülésen elfogadott határozatot „komoly győzelemnek” minősítette. Facebook oldalukon hirdették: „eljött az ideje, hogy vége legyen a palesztinbarát hangok elhallgattatásának az antiszemitizmus elleni harc ürügyén.”

A zsidó diákok más véleményen vannak. Kivonulásuk a „nem állunk szóba az antiszemitákkal” jelszó jegyében fogant. Max Shapiro korábbi diákszenátor a The Algemeinernek nyilatkozta, hogy a zsidó közösségnek meg kellett mutatnia erejét. Mint mondta, mély benyomást tett rá a zsidó csoportok és közeli zsinagógai közösségek támogatása. Katsnelson higgadtan vette tudomásul a szavazás eredményét. „Talán ironikus, de a határozat még jobban összekovácsolta közösségünket: büszkék vagyunk zsidóságunkra az egyetemen.”

Algemeiner

Címkék:anticionizmus, antiszemitizmus, Diákönkormányzat, Illinois egyetem

[popup][/popup]