Amerikai diákok a Kongresszus előtt: “Az egyetemeken tovább tart a vadászidény a zsidókra”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hónapokkal a Kongresszus az Oktatási és Munkaügyi Bizottságának ülése után, amelynek nyomán két egyetemi elnök lemondott, a zsidó diákok azt mondják, a gyűlölet továbbra is akadálytalanul terjed a kampuszokon.

A képviselőház oktatási és munkaügyi bizottsága csütörtökön kétpárti kerekasztal-beszélgetést tartott kilenc amerikai egyetem zsidó diákjaival, hogy meghallgassák tanúvallomásaikat az egyetemi antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalataikról.

“Ezek a hallgatók nap, mint nap szembesülnek az antiszemitizmussal egyetemeiken. Bátorságuk, hogy beszéljenek és megosszák történeteiket, új képet ad az amerikai népnek arról, hogy mi is történik valójában az ország egyetemi kampuszain” – mondta Virginia Foxx képviselő, az Oktatási és Munkaerő Bizottság elnöke a kerekasztal-beszélgetés előtt egy nyilatkozatban. “Ez a kerekasztal segít majd tájékoztatni a bizottságot az antiszemitizmus-vizsgálat következő lépéseiről, mivel a bizottság továbbra is rajta tartja a szemét a felsőoktatásban a burjánzó antiszemitizmuson.”

A bizottság előtt megszólaló diákok mindegyike olyan egyetemi kampusz képét festette le, ahol mindennapos a zaklatás, az előítéletes bánásmód és a zsidók elleni erőszakos cselekmények. Mindegyikük azt mondta, hogy az iskola nem tartatja be magatartási kódexeket vagy a helyi törvényeket az antiszemitizmus elkövetőivel szemben.

A Harvard Egyetemen uralkodó légkörről szólva a Harvard Divinity végzős hallgatója, Shabbos Kestenbaum azt vallotta, hogy a Harvard zsidókkal szembeni magatartása elképzelhetetlen “megvetést és lenézést mutat egy kisebbségi csoport iránt”.

Noah Rubin, a Pennsylvaniai Egyetem hallgatója elmondta, hogy Magill elnök 86 nappal korábbi lemondása ellenére az antiszemitizmus folytatódik, sőt “nekibátorodott” a philadelphiai egyetemen, és amikor megpróbált az egyetemi vezetéssel beszélni a zsidó közösség elleni fenyegetésekről, “nem kapott mást, mint semmitmondó szavakat és üres ígéreteket”.

A bizottság tagjai és a diákok

Rubin leírta a zsidó hallgatók doxxing néven ismert zaklatását, amelynek során összes személyes adatukat nyilvánosságra hozzák. Leírta a kampuszon tartott felvonulásokat, amelyek résztvevői azt kiabálták: “Nem állunk meg a tűzszünetnél”. Bemutatta a Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora által rajzolt antiszemita karikatúrákat, és azt mondta: “Tart a vadászati szezon a zsidók ellen a kampuszunkon”.

Más hallgatók olyan egyetemi tüntetésekről számoltak be, ahol az Izrael-ellenes tüntetők egyetemi épületeket foglaltak el, a vezetőség hallgatólagos vagy éppen kifejezett jóváhagyásával. Fenyegető szavakról és olyan egyetemi légkörről számoltak be, ahol az ilyen problémák kezelésére kijelölt hatóságoknál tett panaszok süket fülekre találtak.

Kevin Feigelis, a Stanford Egyetem posztgraduális hallgatója “olyan egyetemnek nevezte az iskoláját, amely nyíltan megváltoztatta politikáját, hogy a csőcseléket lecsillapítsa”, ami azt jelenti, hogy a hangoskodó és gyűlölködő tüntetők szabad kezet kaptak a zsidók ellen az egyetemen.

“Kérem, lépjenek közbe, és segítsenek nekünk – kérem, vonják felelősségre az egyetemeket” – mondta Feigelis, és Claudine Gay és Liz Magill szavaira utalva megjegyezte, hogy az antiszemitizmus “nem szűnik meg egyszerűen azért, mert az elnököket leváltják. Rendszerszintű változásra van szükség”.

Sok diák elmondta, hogy az egyetemük sokszínűséggel, egyenlőséggel és befogadással foglalkozó irodáihoz (DEI) intézett felhívások –  amelyek célja, hogy orvosolják a gyűlölet megnyilvánulásait az egyetemen – egyértelműen süket fülekre találtak.

Izrael-ellenes tüntetés a Columbia egyetemen

Yasmeen Ohebsion egyetemi hallgató elmondása szerint a Tulane Egyetemen a DEI arra kérte az antiszemitizmussal szembesülő diákokat, hogy írjanak részletes beszámolót tapasztalataikról. Ezután hat hétig nem válaszoltak neki.

“A DEI-t haszontalannak nevezni enyhe kifejezés lenne” – mondta Kestenbaum.

Kathy Manning észak-karolinai képviselőnő a következőket mondta a diákoknak: “Egyikőtök sem azért ment egyetemre, hogy a zsidó nép harcosa legyen, és mégis itt vagytok ma, nagy kockázatot vállaltok azzal, hogy felszólaltok, elítélik az antiszemitizmust, és elmondjátok a világnak, mi folyik az ország egyetemein. Nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést.”

ToI

[popup][/popup]