“Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elítélte a terrorizmust és a megtorlást, és önmérsékletet kért. Találkozott Eli Kohen izraeli külügyminiszterrel, majd Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is.

Donald Blinken és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben egy korábbi találkozójukon (Fotó: U.S. Embassy Tel Aviv / David Azagury)

“Mindenkinek a feszültség enyhítésére, nem pedig a szítására kell törekednie, ez az egyetlen módja az erőszakspirál megállításának, amelynek már nagyon sok izraeli és palesztin esett áldozatul” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője, amikor ünnepélyesen fogadták a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

“Az ártatlan életeket kioltó terrorizmus mindenképpen súlyos bűn, de különösen megdöbbentő, ha ez az istentisztelet helyén vagy annak közelében történik. Ezt a leghatározottabban elítéljük” – mondta azzal a terrortámadással kapcsolatban, amelyben hét embert öltek meg egy jeruzsálemi zsinagóga mellett pénteken.

Blinken elítélte az ilyen szörnyű tettek ünneplését, de a bosszúját is, “függetlenül attól, hogy ki és milyen hitű az áldozat”. “A bosszú nem megoldás, és a terror megtorlása civileken soha nem indokolható” – tette hozzá.

Izraelben a múlt héten több halálos áldozatot követelő két terrortámadást is elkövettek, ezek miatt a kormány újabb biztonsági intézkedést hozott, valamint már élő szabályok szigorításáról döntött.

A kairói látogatásról érkező Blinken két napig lesz Izraelben. Tárgyalásokat folytatott Eli Kohen külügyminiszterrel az iráni nukleáris fenyegetés elleni együttműködésről és a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat terrorszervezetté nyilvánításáról.

Eli Kohen előzetes közleményében megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy “továbbra is elkötelezi magát a regionális stabilitás mellett”. Külön megköszönte Blinkennek a terrorizmus egyértelmű elítélését és az Ábrahám Egyezmények megvalósításáért tett erőfeszítéseit.

Találkozójuk után Biden és Kohen közös sajtótájékoztatót tartott:

Blinken meets with Israeli foreign minister

Secretary of State Antony Blinken met with Israeli Foreign Minister Eli Cohen and delivered remarks on the recent wave of deadly violence in the Middle East.

* * *

Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat. Dicsérte Izraelnek az arab országokkal az utóbbi években megkötött megállapodásait, de hangsúlyozta, hogy Izraelnek a palesztinokkal is meg kell békélnie. Ismét elítélte a szombati jeruzsálemi terrorakciót, amelyben hét ember halt meg egy zsinagóga mellett.

Blinken, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu deliver remarks after meeting | full video

U.S. Secretary of State Antony Blinken and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivered remarks after meeting in Jerusalem on Monday. Blinken and Netanyahu said both countries agreed that Iran should never be able to acquire a nuclear weapon.

Blinken hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volna javítani a palesztinok életkörülményein Ciszjordániában és a Gázai övezetben, azonos mércét kell alkalmazni az izraeliek és a palesztinok esetében, egyenlően biztosítani nekik a jogot a szabadsághoz, a biztonsághoz, az igazságszolgáltatáshoz és az emberi méltósághoz. Ezek eléréséhez a kétállami megoldás, vagyis Izrael mellett egy önálló palesztin állam létrehozása vezet, s minden, ami ettől a céltól eltávolít, ellentétes Izrael hosszútávú érdekeivel, valamint zsidó és demokratikus államiságával – szögezte le az amerikai politikus.

Ezért azonnali lépéseket sürgetett a nyugalom helyreállítása, az erőszak eszkalációjának elkerülése érdekében, s hogy helyreállhasson az izraeliek és a palesztinok biztonságérzete egyaránt.

Blinken kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a status quo fenntartását a jeruzsálemi szent helyeken. Az új kormány szélsőséges nézeteiről ismert nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír korábban ennek olyan megváltoztatását szorgalmazta, hogy a zsidók is imádkozhassanak a Templomhegyen, ahol jelenleg a status quo alapján csak a muszlimok tehetik.

Blinken hosszan szólt a konszenzus fontosságáról, és arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy szerezzen széles körű társadalmi támogatást a jogrendszer átalakításának tervéhez, amely ellen ezekben a hetekben sok tízezer fős tiltakozó megmozdulások voltak.

“Az országaink közötti kapcsolatok a közös érdekeken és értékeken alapulnak” – mondta Blinken a média képviselőinek. “Ebbe beletartozik a demokratikus elvek és intézmények támogatása, az emberi jogok érvényesítése, a mindenki számára egyenlő jogrendszer, a kisebbségek jogai, a jogállamiság, a szabad média és az erős civil társadalom fenntartása Izraelben”- tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Az amerikai külügyi tárcavezetőt kétnapos látogatásán fogadja Jichák Hercog államelnök, valamint ellátogat Mahmúd Abbászhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez is. (MTI / Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]