Amerika tel-avivi nagykövete: Ne használják a „megszállt terület” kifejezést!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az USA külügyminisztériuma magánvéleménynek nyilvánította Friedman kezdeményezését.

David Friedman és Trump elnök

David Friedman, az Egyesült Államok tel-avivi nagykövete jelentések szerint kezdeményezte, hogy a hivatalos külügyi dokumentumokban ne használják az „occupied” (megszállt) kifejezést, amikor a Jordán folyó nyugati partját (West Bank) említik. Ugyanezen jelentés szerint a State Department elvetette a javaslatot. Mivel azonban Friedman nem tágít – így a hírforrás – Trump elnök mondja majd ki az ügyben a végső szót.

Friedman izraeli ügyekben keményvonalasnak számít, nézetei nem esnek egybe – néha nagyon nem– a külügyminisztérium hivatalos álláspontjával.

Szeptemberben a State Department nyíltan elhatárolódott Friedman felvetésétől, mely szerint Izrael jelenlétét állandósítani kellene a Nyugati Parton. Ez nem tükrözi a kormány álláspontját – szólt a közlemény.

Heather Neuert külügyi szóvivő

Heather Nauert szóvivő szeptemberben újfent hangsúlyozta, hogy Friedman egy izraeli hírportálnak adott interjújában elhangzott gondolatok, mely szerint a Nyugati Part települései Izrael részét képezik, nem jelentenek változást az amerikai politikában.

Neuert már korábban is helyre tette Friedman egyik kijelentését, amikor a nagykövet „állítólagos megszállásról” beszélt.

„Álláspontunk nem változott – hangsúlyozta Neuert – a kommentár nem jelent elmozdulást az amerikai politikában.”

Friedman nagyköveti kinevezése előtt nyíltan támogatta az izraeli telepes mozgalom politikáját és vad vitákat folytatott a települések építését ellenző csoportokkal. Elnöke volt az American Friends of Bet El Institutions nevű szervezetnek, amely a Ramallah közeli Bet El település támogatását tűzte ki célul.

Bét El település

Friedman javaslata mintegy két héttel az után hangzott el, hogy Trump elnök, szakítva a több évtizedes amerikai politikával, december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Az elnök indoklása szerint több évtizedes hiábavaló próbálkozás után éppen itt volt az ideje, hogy Amerika közel-keleti politikájában új úton induljanak el. Jeruzsálemet elismerni Izrael fővárosaként – ez csupán a tények elismerése, hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, hogy mindezzel nem jelölte i a város határait és semmiféle változást nem kezdeményezett a három vallás szent helyeivel kapcsolatos status quo ügyében.

A Times of Israel cikke nyomán jég

Címkék:David Friedman, megszállt terület, Nyugati part

[popup][/popup]